Tvivel

I april släpper jag  Tvivel. En bok om faktaförvirring. Det handlar dels om det som brukar kallas faktaförvirring men framförallt en kanske mer oroande trend om intressekonflikterna i kontakterna mellan näringsliv, akademin och myndigheter. Många gånger är inte problemet resistens mot fakta utan snarare att veta vad som egentligen är fakta och vem man kan lita på. Det är inte bara klimathotet som ifrågasätts av t ex Trumps administration, det handlar i lika stor grad även om alla de klassiska miljöfrågorna som PCB, DDT, freonerna och ozonhålet, skogsdöden. Problematiken är lika intrikat när det kommer till vaccin och kost.

Hur kan det komma sig att vetenskapliga frågor kan ha blivit så polariserade? Har det gått så långt att vetenskapen blivit sin egen största fiende när det kommer till trovärdighet?Läs om historien hur kemiindustrin växte till och vilka problem det förde med sig och de debatter som nu rasar för fullt.

”Det känns relevant, genomtänkt, välunderbyggt och kunnigt. Hur bra som helst … det är bara att gratulera till att du har skrivit en så bra och intressant bok!”

Caroline Grimwalker, lektör på skrivsidan.com

 

Tvivel JPEG

Baksidetext:
I USA har Trump och en stor del av hans administration uppfattningen att det inte existerar något klimathot trots att vi ständigt får höra att forskarna är helt överens om den saken. Likaså ifrågasätts allvaret i alla högljudda miljölarm. Sveriges Radio satte rekord i antalet kommentarer efter att ha sänt ett program som kritiserade delar av LCHF-dieten och på samma sätt hörs upprörda röster om att vaccinering är farligt trots att forskarna försäkrar att så inte är fallet.

Faktaresistens och uppenbart falska nyheter är en sida av saken men problematiken är mer djuplodande än så. För det är inte bara obildade knäppgökar som står för skepticismen mot delar av den ”etablerade vetenskapen”.

Numera finns det till exempel en hel rad vetenskapliga artiklar som säger att det inte finns någon koppling mellan asbest och cancer, likadant är det i frågan om socker är skadligt för hälsan eller inte. Snudd på alla dessa studier är finansierade av industrin. Men det slutar inte där, i princip alla frågor där vetenskap står mot ekonomiska intressen har blivit allt grumligare vatten att leta efter någon sorts sanning i. Men det är inte så enkelt att det bara handlar om pengar, långt därifrån.

Det låter kanske som en paradox, vetenskapen finns väl där för att förklara och förtydliga? Men kanske har det gått så långt att vetenskapen nu håller på att bli sin egen största fiende när det kommer till trovärdighet?

Maths Nilsson är kemist med över tjugo års erfarenhet inom läkemedelsbranschen. Här skildrar han hur många av de klassiska miljöfrågorna kraftigt ifrågasätts, allt från hur kemikalieindustrin växte fram i början på 1900-talet och de problem det förde med sig till nuvarande debatt om klimatet. Och hur är det med vaccinering, är det farligt? Vem är det egentligen som är lurad i debatten om LCHF-dietens vara eller icke vara? Faktaresistens, alarmism, hysteri eller bara skrämmande?

Ta del av hur debatterna förs och avgör själv.