Om mig

Maths Nilsson heter jag, född i Kalmar men uppvuxen i Färjestaden på Öland. Pluggade kemi på Lunds Universitet och fick sen jobb inom läkemedelsindustrin i Södertälje. Bodde där i många år innan jag flyttade in till södra Stockholm (Hägersten) där jag fortfarande bor. Är kvar i läkemedelsbranschen men har sen länge jobbat deltid (av fri vilja). Senaste året har jag jobbat som ”egen konsult” och har uppdrag för ett start-up bolag. 

Jag har väl alltid gillat att skriva och kom ihåg hur jag som liten längtade till ”skrivtimmen” (eller vad den nu kallades) i skolan, men att skriva skönlitteratur i vuxen ålder är inget som funnits på kartan. Fram till 2010 eller så. Det var en kollega som gav ut en bok själv som fick mig att ens att tänka tanken. En dag började jag skriva lite sådär på skoj i all hemlighet men vågade knappt nämna det för någon. Det kändes liksom lite löjligt: jag författare, vilket skämt …

Men ju mer jag skrev desto mer fastnade jag. Blev medlem på författarsajten Kapitel 1 och lade ut några av mina texter. Till slut blev det som senare skulle bli Själseld klar och jag skickade in det till olika förlag (mest på skoj). Fick bland annat svar från Piratförlaget där deras lektör skrev att jag var en ”författartalang att ta på allvar” och att jag ”skrev scener som gick rakt genom huden”, även om det inte gick hela vägen. Senare upptäckte Frida på Mörkersdottir Förlag manuset och den gavs ut där 2011 och på den vägen är det …

Skulle gärna skriva på heltid men att komma dithän är inte trivialt. Men om man inte försöker är det ju förstås helt omöjligt att lyckas … (och ja, jag spelar på V75 också 🙂 ). Den respons jag fick på min debutroman var långt över förväntan och något som självklart inspirerar och det kan behövas när allt känns meningslöst och jobbigt. Varför håller man på liksom, vem vill läsa det här? Tvivel som de flesta verkar ha, även erkända författare, vad jag har läst mig till (tvivel som blivit än värre med tiden får jag erkänna efter fyra böcker … )

Psycho Photographer

Foto Camilla Nyqvist
Fotar en hel del, blir mest naturfoto www.mathsnilsson.com 

 

Här är mitt debutantporträtt från Svensk Bokhandels hemsida:

Så här ett år i efterhand ter det sig nästan lite komiskt, men den där beryktade fyrtioårskrisen blev precis så omvälvande som jag bävade för. Fast inte på ett negativt sätt, inte alls. Samma år jag tog steget in i det fruktade årtiondet slutade jag mitt jobb som kemist inom läkemedelsbranschen, dryga fjorton år av tillhörighet och trygga rutiner (nåja) blev till ett år av frihet och egen tid. Det blev foto- och målarkurser, jag genomförde en Ironman, reste ensam till Botswana och inte minst, den sista meningen i min debutroman blev skriven.

Ett alldeles underbart år. Tid att stanna upp, göra det man ville och reflektera över tillvaron. Men också tid att inse att den där fullständiga friheten kanske inte bara är fantastisk, tid att inse hur viktiga de där till synes obetydliga stunderna av skratt vid fikabordet är, att vara en del av något och att vara behövd. Saker man tar för givet blir inte saknade förrän de är borta. Kanske är det fyrtioårskrisen, kanske är det upplevelsen av att bli helt utslagen av en överaktiv sköldkörtel som gör att man reflekterar mer än vanligt, jag vet inte, förmodligen har jag funderat för mycket på saker och ting hela mitt liv…

Men det var inte det som fick mig att börja skriva även om dylika tankar ofta dyker upp i de världar jag skapar. Faktum är att jag aldrig ens haft en tanke på att bli författare. Uppväxt i ett litet samhälle på Öland med helt vanliga föräldrar i en helt vanlig familj som man är så fanns det aldrig ens i tankevärlden tror jag. Nej, det var först när en kollega gav ut en egen bok för några år sedan, jag själv började skriva. Först lite i smyg, små taffliga noveller som växte i omfång och snart var jag fast. Det är som en drog att bege sig in i de där världarna som bara finns i ens inre. Jag vill bara ha mer.

Och skrivprocessen är faktiskt inte alls olik den inom den naturvetenskapliga forskningen; det ständiga kriget med att få ihop en vindlande kreativitet med någon sorts struktur, att hitta nya infallsvinklar, leta svar och utforska nya tankar. Men nu är det mina tankar som sätter gränserna, inte naturvetenskapens. Och jag hamnar gärna där, att utforska det okända, det mörka och balansera på gränsen till vad som är verkligt. Kanske är det just min naturvetenskapliga skolning som gör det så frestande att få leka med alternativa lösningar och leta mystiska samband? För tänk om man trodde på ödet. Då hade det blivit ganska spännande att berätta att jag några månader efter att ha avslutat min debutroman, som tar sin början i häxprocessens Mora, upptäckte att en liten pojke spelade en avgörande roll i upprinnelsen till hela häxhysterin på 1600-talet. En liten pojke vid namn Mats Nilsson. Precis som jag.

 

galen IM bildTräning är del av livet. Här efter Ironman Kalmar 2013.

13 reaktioner på ”Om mig

 1. Pingback: Grattis till de 18 finalisterna i Selmapriset - Lava Förlag

 2. Hej,

  Jag är intresserad av din bok och skulle vilja ha ett lärarexemplar av dig då jag undervisar i kemi och naturkunskap på Thoren Business School i Malmö. Boken jag är mest intresserad av är: Tvivel: En bok om faktaförvirring.
  Om du ser positivt på detta, skicka boken till:
  Anders Nylén
  Thoren Business School
  Stora Nygatan 52
  211 37 Malmö
  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning,
  Anders Nylén, PhD

 3. Ja, jag har tagit bort en del kommentarer här. Trots uppmaningar att de ska låta bli fortsätter kommentarer matade med en massa konspirationsteorier och bortförklaringar till varför vi ska acceptera att Lars Bern och andra ljuger (medvetet eller inte).

  Jo, jag tar debatten på andra kanaler, inte här, och det slutar alltid på samma sätt: släta över mörkande av fakta och rena lögner (vilket jag klart och tydligt visat i mina blogginlägg) för att sen flytta fokus till någon konspiration och gapa om att världen är emot dem.

  Snyfta om att jag är emot yttrandefrihet om du vill, jag bryr mig inte. Lika lite som jag vill ha missionerande fundamentalister som kör in foten i dörrspringan hemma vill jag lyssna på konspirationer här. Ni får tro vad ni vill men det är mitt val om jag vill höra på det. Skaffa en egen blogg istället för att gnälla.

  1. Hej Maths!

   Jag fick just en pointer till din sida om klimat, har bara hunnit läsa en kort bit men redan nu vill jag säga att jag tycker att du formulerar dig väl och lättfattligt (förmodligen även för icke-akademiker) med djupa och detaljerade fakta om detta problemkomplex! Själv är jag KTH F-69 men det blev inte kärnfysik utan datalogi, vilket inte hindrat mig från att vilja förstå helheten. Jag kommer att uppmana både tvivlare/motståndare, oroade och tekniskt kunniga om din hemsida. Dessutom är jag intresserad av dina skönlitterära verk – finns de att köpa som e-böcker?

   Bästa hälsningar
   Tommy

   1. Hej Tommy!

    Vad kul att du hittat hit och gillar den. 🙂

    Vad det gäller mina böcker så är det bara Tvivel (fakta) och En röd liten stuga som finns som e-böcker.
    Med vänlig hälsning
    //Maths

  2. Thomas E Elfstrom

   Har följt dig och andra ”debattörer” gällande klimatet för att bilda mig en egen uppfattning över läget. Jag har länge låtit bli att läsa eller följa med i debatten då jag ansåg att den var död redan på 70 talet. Återigen kan jag konstatera att den är död fortfarande men att hysterinivån har ökat i takt med ”tyck om mig/se mig” syndromet. Samma grundförutsättningar som rådde då gäller fortfarande men att nu verkar den sista kopplingen till sans och förändringsvilja ha försvunnit helt.
   Jag har sett hur du använder en ”angrepps” retorik fylld med en självbild att du är ”liberal” i frågan men jag kan inte låta bli att småle när jag konstaterar att du i din desperata jakt för att framstå som klok och liberal istället blir ytterligare ett exempel på varför allt blir så fel i det hela.

   Det finns inget rätt eller fel eller att de har mer rätt än andra – allt handlar bara om ödmjukhet och öppenhet för paradigmerna. Ta fakta för vad de är utan att väva in personliga reflektioner, spekulationer , politik, penislängd (avser din ”fight” med Mörner på klimathotet) eller konspirationer.
   Jag har den förmågan och har alltid haft den. För mig finns det bara fakta och den är totalt fri från alla epitet. Kan man behandla fakta ödmjukt och med öppenhet utan att klä den i både det ena eller det andra kommer också lösningarna vara rena. Lösningarna blir ”riktiga” lösningar som är hållbara och genomtänkta på alla plan utifrån den givna situationen och kommande.
   Med din attityd blir du bara en ytterligare en i mängden som inte bidrar med något nyttigt alls. Jag tycker det är synd att du inte kunde vara mer ödmjuk, dels inför dig själv, men även gentemot alla andra.
   När er, Mörners och din, genitaliemätning utförs så här publikt kan jag inte låta bli att tänka ”Tänk vad mycket de 2 skulle åstadkomma om de jobbade ihop”. Det är synd att Ni 2 slösar bort era talanger på något så oviktigt. Det tråkiga i det hela är att det Ni vill åstadkomma blir bara ytterligare exempel på varför vi har en såpass pantad debatt. Skulle vi alla enas dvs vi som egentligen står vi sidan om (vilket du och mörner också gör om Ni bara tar ett kliv tillbaka och begrundar) ofärgade av allt det av människan påfundet oviktiga skulle vi kunna förpassa tillbaka Greta Thunberg till skolan där hon hör hemma och få till en ”rörelse” som skulle kunna ha en rimlig chans att faktiskt kunna lyckas med att driva fram en hållbar lösning för alla på jorden.

 4. Anders Karlsson

  Hej. Det går inte att kommentera ditt senaste inlägg ”Ny propagandaoffensiv om naturliga cykler från Bagdad Bob-rörelsen”, men jag skulle vilja veta hur du ser på både den romerska och medeltida värmeperioden, som ju liknar denna i temperatur, men inte CO2. Denna uppvärmning används ju av skeptiker för att förklara denna, och är de verkligen på helt fel spår?

 5. Anders Karlsson

  I boken ”Klimatet och människan under 12.000 år” av Fredrik C. Ljungqvist framkommer att ni har olika syn på både den medeltida värmeperioden och Manns ”hockeyklubba”. Han skriver bl.a . ”Ett vanligt påstående under det tidiga 2000-talet var att den medeltida värmeperioden var begränsad till några delar av världen och därför ett regionalt och inte ett globalt fenomen. Det brukade framhållas att bevisen för den var starkast i Europa och i trakterna kring Nordatlanten. Detta påstående stämde inte ens med det dåtida forskningsläget”….(sid 155)
  Om Mann skriver han bl.a: ”I dag är ”hockeyklubban vetenskapshistoria”. Den visade sig vara fel”. (sid 153)
  Och om orsaken till uppvärmningen då: ”Anledningen till att dagens klimatmodeller inte förmår simulera den medeltida värmeperioden på ett riktigt sätt beror på att ingen av de kända drivkrafterna i klimatsystemet kan förklara den fullt ut”. (sid 164)
  Fredrik C. Ljungqvist är med all sannolikhet Sveriges mest framstående klimathistorieforskare, och som rätt nyligen fick ett stort statligt forskningsanslag, så det vore rätt underligt om du har bättre koll på dessa spörsmål än vad han har. Eller är din åsikt att ni är eniga om detta?

  1. Det är inte min åsikt utan publicerade artiklar från PAGE 2k från 2019 där Ljungqvist är en av författarna: https://www.nature.com/articles/s41561-019-0400-0
   Han var även en av författarna till deras artikel från 2013: https://www.nature.com/articles/ngeo1797#author-information
   Så ja, han är nog med på det får man väl anta. Mann uppdaterade sin ursprungliga graf enligt uppkommen kritik, publicerades i PNAS 2008. Se länkar i mitt senaste inlägg: https://mathsnilsson.se/2019/09/17/medeltida-varmeperioden/

 6. petergrafstrm

  En del kritik av IPCC går ut på att deras uppdrag är begränsat till att studera klimatets påverkan av människans inflytande. Kritiken menar att detta minskar forskarnas benägenhet att väga in andra orsaker. Det måste vara svårt att helt motbevisa den kritiken. Påverkas inte forskarnas möjligheter till anslag åtminstone i ngn mån av IPCC? Vore det inte bättre om uppdraget var mer förutsättningslöst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s