Om mig

Maths Nilsson heter jag, född i Kalmar men uppvuxen i Färjestaden på Öland. Pluggade kemi på Lunds Universitet och fick sen jobb inom läkemedelsindustrin i Södertälje. Bodde där i många år innan jag flyttade in till södra Stockholm (Hägersten) där jag fortfarande bor. Är kvar i läkemedelsbranschen men har sen länge jobbat deltid (av fri vilja). Senaste året har jag jobbat som ”egen konsult” och har uppdrag för ett start-up bolag. 

Jag har väl alltid gillat att skriva och kom ihåg hur jag som liten längtade till ”skrivtimmen” (eller vad den nu kallades) i skolan, men att skriva skönlitteratur i vuxen ålder är inget som funnits på kartan. Fram till 2010 eller så. Det var en kollega som gav ut en bok själv som fick mig att ens att tänka tanken. En dag började jag skriva lite sådär på skoj i all hemlighet men vågade knappt nämna det för någon. Det kändes liksom lite löjligt: jag författare, vilket skämt …

Men ju mer jag skrev desto mer fastnade jag. Blev medlem på författarsajten Kapitel 1 och lade ut några av mina texter. Till slut blev det som senare skulle bli Själseld klar och jag skickade in det till olika förlag (mest på skoj). Fick bland annat svar från Piratförlaget där deras lektör skrev att jag var en ”författartalang att ta på allvar” och att jag ”skrev scener som gick rakt genom huden”, även om det inte gick hela vägen. Senare upptäckte Frida på Mörkersdottir Förlag manuset och den gavs ut där 2011 och på den vägen är det …

Skulle gärna skriva på heltid men att komma dithän är inte trivialt. Men om man inte försöker är det ju förstås helt omöjligt att lyckas … (och ja, jag spelar på V75 också 🙂 ). Den respons jag fick på min debutroman var långt över förväntan och något som självklart inspirerar och det kan behövas när allt känns meningslöst och jobbigt. Varför håller man på liksom, vem vill läsa det här? Tvivel som de flesta verkar ha, även erkända författare, vad jag har läst mig till (tvivel som blivit än värre med tiden får jag erkänna efter fyra böcker … )

Psycho Photographer

Foto Camilla Nyqvist
Fotar en hel del, blir mest naturfoto www.mathsnilsson.com 

 

Här är mitt debutantporträtt från Svensk Bokhandels hemsida:

Så här ett år i efterhand ter det sig nästan lite komiskt, men den där beryktade fyrtioårskrisen blev precis så omvälvande som jag bävade för. Fast inte på ett negativt sätt, inte alls. Samma år jag tog steget in i det fruktade årtiondet slutade jag mitt jobb som kemist inom läkemedelsbranschen, dryga fjorton år av tillhörighet och trygga rutiner (nåja) blev till ett år av frihet och egen tid. Det blev foto- och målarkurser, jag genomförde en Ironman, reste ensam till Botswana och inte minst, den sista meningen i min debutroman blev skriven.

Ett alldeles underbart år. Tid att stanna upp, göra det man ville och reflektera över tillvaron. Men också tid att inse att den där fullständiga friheten kanske inte bara är fantastisk, tid att inse hur viktiga de där till synes obetydliga stunderna av skratt vid fikabordet är, att vara en del av något och att vara behövd. Saker man tar för givet blir inte saknade förrän de är borta. Kanske är det fyrtioårskrisen, kanske är det upplevelsen av att bli helt utslagen av en överaktiv sköldkörtel som gör att man reflekterar mer än vanligt, jag vet inte, förmodligen har jag funderat för mycket på saker och ting hela mitt liv…

Men det var inte det som fick mig att börja skriva även om dylika tankar ofta dyker upp i de världar jag skapar. Faktum är att jag aldrig ens haft en tanke på att bli författare. Uppväxt i ett litet samhälle på Öland med helt vanliga föräldrar i en helt vanlig familj som man är så fanns det aldrig ens i tankevärlden tror jag. Nej, det var först när en kollega gav ut en egen bok för några år sedan, jag själv började skriva. Först lite i smyg, små taffliga noveller som växte i omfång och snart var jag fast. Det är som en drog att bege sig in i de där världarna som bara finns i ens inre. Jag vill bara ha mer.

Och skrivprocessen är faktiskt inte alls olik den inom den naturvetenskapliga forskningen; det ständiga kriget med att få ihop en vindlande kreativitet med någon sorts struktur, att hitta nya infallsvinklar, leta svar och utforska nya tankar. Men nu är det mina tankar som sätter gränserna, inte naturvetenskapens. Och jag hamnar gärna där, att utforska det okända, det mörka och balansera på gränsen till vad som är verkligt. Kanske är det just min naturvetenskapliga skolning som gör det så frestande att få leka med alternativa lösningar och leta mystiska samband? För tänk om man trodde på ödet. Då hade det blivit ganska spännande att berätta att jag några månader efter att ha avslutat min debutroman, som tar sin början i häxprocessens Mora, upptäckte att en liten pojke spelade en avgörande roll i upprinnelsen till hela häxhysterin på 1600-talet. En liten pojke vid namn Mats Nilsson. Precis som jag.

 

galen IM bildTräning är del av livet. Här efter Ironman Kalmar 2013.

4 reaktioner på ”Om mig

 1. Pingback: Grattis till de 18 finalisterna i Selmapriset - Lava Förlag

 2. Hej,

  Jag är intresserad av din bok och skulle vilja ha ett lärarexemplar av dig då jag undervisar i kemi och naturkunskap på Thoren Business School i Malmö. Boken jag är mest intresserad av är: Tvivel: En bok om faktaförvirring.
  Om du ser positivt på detta, skicka boken till:
  Anders Nylén
  Thoren Business School
  Stora Nygatan 52
  211 37 Malmö
  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning,
  Anders Nylén, PhD

 3. Ja, jag har tagit bort en del kommentarer här. Trots uppmaningar att de ska låta bli fortsätter kommentarer matade med en massa konspirationsteorier och bortförklaringar till varför vi ska acceptera att Lars Bern och andra ljuger (medvetet eller inte).

  Jo, jag tar debatten på andra kanaler, inte här, och det slutar alltid på samma sätt: släta över mörkande av fakta och rena lögner (vilket jag klart och tydligt visat i mina blogginlägg) för att sen flytta fokus till någon konspiration och gapa om att världen är emot dem.

  Snyfta om att jag är emot yttrandefrihet om du vill, jag bryr mig inte. Lika lite som jag vill ha missionerande fundamentalister som kör in foten i dörrspringan hemma vill jag lyssna på konspirationer här. Ni får tro vad ni vill men det är mitt val om jag vill höra på det. Skaffa en egen blogg istället för att gnälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s