Minotauros tårar

______________________________________

Minotauros Tårar plansch

______________________________________

RECENSION TIDNINGEN KULTUREN

”Mats Nilsson [sic] har skrivit en spännande och välskriven roman med många bottnar. Berättelsen håller ett bra tempo, spänningsläget upprätthålls fram till sista sidan och ”Minotauros tårar” är definitivt en bladvändare som det är svårt att lägga ifrån sig. Det historiska perspektivet ger ett extra djup till berättelsen om Walter och den stora skuld han varit tvungen att bära på genom livet. … Frågeställningarna i romanen känns också påträngande angelägna.”

Läs hela här.

NOMINERAD TILL SELMAPRISET 2015

Delas ut av Lava Förlag:

”Slutligen förtjänar Maths Nilsson med bidraget Minotauros tårar också ett omnämnande för sin oerhört välskrivna spänningsroman.”

Inlägg på min facebooksida :

”Jag har avnjutit ”Minotauros tårar” och det är dags lämna ett omdöme – eller hur?

Bland det bästa jag läst i pocket format. Jag gillar inte WWII. Känns uttjatat. Men din vinkel blev ändå lysande! Någon tår blev det också…Jag vill se filmen!! Bara nu inte storyn snuttifieras. Lycka till med dina framtida projekt”

Tack Jörgen, och ja, jag vill också se filmen 🙂

Ny (andra) utgåvan, omarbetad (2019):

minotauros ii omslag storpocket

Gamla (första utgåvan 2013):

web-Omslag-Minotauros-Tarar

 

Köp boken genom Publit genom att klicka här
Eller via Bokus och Adlibris .

Nu även som ljudbok i SAGA Egmonts förlags regi (finns på alla ställen där ljudböcker normalt säljs, liksom prenumationstjänster som Storytell, Nextory m fl)

I sjuttio år har Walter flytt sitt förflutna, skjutit på saker han lovat sig själv att göra men inte orkat. Men det går inte längre, cancern tär på hans kropp och allt kommer snart vara över. I ett förtvivlat ögonblick gör han det han lovat sin älskade fru men aldrig klarat av; hon ville inte försvinna in i Alzheimerns mörker och med skakande händer hjälper han henne att somna in. Något som får den gamle mannen att hamna i häktet för att ställas till svars för sin gärning.

Men trots det avskyvärda i den handling han begått är det ändå det som återstår att göra som skrämmer honom mest.

En flykt ner mot Kreta tar sin början, en resa som lika mycket blir en färd tillbaka i Walters liv. Hemska minnen från andra världskriget kommer tillbaka med full kraft. Är den före detta så folkkäre företagsledaren verkligen den han utger sig för att vara? Jagad av döden och en journalist med en annan bild av Walter blir det till en kapplöpning med tiden för att till slut hinna göra det han så länge velat men fruktat. Den lilla statyetten av Minotauros bränner i Walters hand, är det ens möjligt att åstadkomma det han vill eller är det bara en naiv dröm?

Minotauros Tårar är en berättelse om kärlek och ondska, om brott och straff. Två män och en makaber krigsförbrytelse, ett offer och en förövare eller finns det mer som ligger bakom? Vad var det egentligen som hände där nere på Kreta för sjuttio år sedan. Svaret ligger och väntar långt inne i de labyrintliknande gångarna i bergen vid Gortyna.

Det var fängslande läsning; en episk, tankeväckande, gripande historia. Det finns en stark tematik med myten om Minotauros som du lyckas gestalta och genomföra väldigt lyckosamt, utan övertydligheter. Hela manuset arbetar sig långsamt men förtätat och avsmalnande fram mot sin dramaturgiska slutpunkt, precis som tunnlarna i labyrinterna leder in längre och längre in i mörkret mot en sorts nollpunkt. På flera sätt har du lyckats överföra symboliska, mytologiska och även psykoanalytiska tankar till gestaltad form. Det är ett sådant manus man vill läsa flera gånger och prata om med andra. Det kommer helt klart till liv på ett väldigt explosivt sätt i de imponerande och tekniskt otroligt skickligt skrivna krigsscenerna.”

Jenny Bäfving, lektör

Köp boken genom att klicka här (100kr + frakt).

Boken trycks som Print-On-Demand hos Publit.se, vilket innebär att boken trycks upp först när du beställer. Det blir lite dyrare men å andra sidan slipper man trycka upp onödigt stora upplagor (det kastas >3 miljoner böcker per år i Sverige vilket känns ganska onödigt…). Naturligtvis används miljömärkt och FSC-certifierat papper.

(Notera att kommentarerna nedan gjorts innan sidan har uppdaterats till nuvarande status…)

 

11 reaktioner på ”Minotauros tårar

 1. Pingback: Världspremiär! « Nurret Skriver

 2. Jag, som älskar grekiska myter, fångades genast av titeln. Jag gillar prologen också … Och omslagen …Speciellt det första, om jag måste välja.

  Lycka till med boken! / Emma L

  1. Tack för det Emma. Får väl hoppas jag når samma mytiska nivåer i storyn 😉

   Ja, det första omslaget är nog min favorit också, än så länge…

 3. Pingback: Väntar på min dom… | Maths Nilsson

 4. Pingback: Öland « Själseld

 5. Pingback: Försläpp av min bok Minotauros Tårar | Nurret Skriver

 6. Pingback: Slutsålt… | Nurret Skriver

 7. Pingback: Endings… | Nurret Photography

 8. Pingback: Till Rädda Barnen från Minotauros Tårar | Nurret Skriver

 9. Pingback: Nominerad till Selmapriset med Minotauros Tårar | Nurret Skriver

 10. Pingback: Katastrof och tillkomsten av en bok (ej om klimatet) – Maths Nilsson, författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s