Värmerekord i Sibirien fake news?

Ingen kan väl ha missat rapporterna om den ihärdiga värmeböljan i Sibirien som dessutom tycks ha genererat temperaturrekordet 38°C för hela norra polcirkeln (vet inte om det är officiellt bekräftat ännu). På vissa platser har det uppmätts medeltemperaturer som är 9-10°C över normal temperatur (dvs = medelvärdet över 1981-2010).

Studier visar att det skulle ha varit mycket osannolikt att värmeböljan skulle ha inträffat utan den pågående klimatförändringen, även om man aldrig kan säga att det är själva orsaken (det är som att snurra på chokladhjulet, det kan fortfarande stanna på ”kalla tårtbitar” men för varje ton koldioxid som släpps ut så blir det fler ”varma tårtbitar” för hjulet att stanna på).

ALARMISM, hördes från känt håll. Det har nu dessutom motbevisats enligt bekante Patrick Moore:

I BBC-artikeln står det:

”The Russian region’s temperatures were more than 5°C above average between January and June of this year.

Temperatures exceeded 38°C in the Russian town of Verkhoyansk on 20 June, the highest temperature ever recorded north of the Arctic circle.”

Notera alltså att rekordet gäller högsta uppmätta temperaturen norr om polcirkeln. Likaså är det perioden mellan januari-juni i år som det har varit 5°C över medel (som är räknat över perioden 1981-2010).

Såå, Moore länkar till en blogg (vad annars), Notalotofpeopleknowthat, som då ska ha motbevisat det här. Han har tagit fram två stapeldiagram med temperaturer från NASA:s mätserie som de facto visar att det inte alls har varit något rekord, det var varmare 1912. Det finns heller ingen uppåtgående trend:

Graferna stämmer säkert, men vad visar de egentligen? Jo, den ena visar medeltemperaturen över sommarperioden och den andra medeltemperaturen i juni månad. Dessutom vid en specifik mätstation. Och varför kör han med absoluta temperaturer istället för anomalier (som normalt används för att det minskar felkällorna).

Och vad sa vi att det stod i BBC-artikeln?

Rekordet gällde högsta uppmätta maxtemperatur, inget medelvärde.

Medeltemperaturen gällde perioden januari-juni över hela regionen, varken juni eller sommarperioden eller i enbart Verkhoyansk.

Det är alltså en jämförelse mellan äpplen och päron (eller mellan apelsiner och äpplen som det heter på engelska). Jag är naturligtvis jättechockad över detta …

Om det finns en uppåtgående trend eller inte har jag ingen aning om, bara att blogginlägget inte har motbevisat det som skrevs i BBC-artikeln.

[La till: Naturligtvis har lobbyorganisationen GWPF tagit fasta på blogginlägget. Kunde heller inte låta bli att leta fram den här, temperaturanomalier i västra delen av Sibirien, översta för maj månad och nedersta för december-maj:
t2m_western_Siberia_time_series_1880_to_2020_5_0

Och här anomalierna (avvikelserna) från normal temperatur (=medeltemp 1981-2010) för första halvåret:

metofficegovuk_xxlarge

Visst, det är inget ovanligt med värmeböljor och höga temperaturer i Sibirien under sommaren, men det här tillhör inte vanligheterna. Lyssna gärna på diskussion om detta i Vetenskapsradion (nej, de är heller inte jätteförtjusta i fokuset på ”rekord”):

Medverkande: Michael Tjernström, professor i gränsskitsmeteorologi vid Stockholms universitet. Freja Vamborg, forskare vid den europeiska klimattjänsten Copernicus. Martin Hedberg, meteorolog och vetenskapskommunikatör samt författare till boken Extremt Väder.

Programledare: Marie-Louise Kristola

https://sverigesradio.se/embed/episode/1525920

 

6 reaktioner på ”Värmerekord i Sibirien fake news?

  1. Staffan Mörner

    OK, det har du ju rätt i. Men du menar väl inte att data för medeltemperaturen under sommaren resp juni är irrelevanta i ett sammanhang där enskilda värmerekord används som bevis på global uppvärmning? Om de data som refereras stämmer talar de ju inte direkt för en oroande klimatförändring, åtminstone inte i Verkhoyansk. En rimlig tolkning av Moore är kanske snarare att han invänder mot en övertolkning av ett enskilt värmerekord?

    1. Huvudpoängen var att han inte alls har motbevisat något (som nu sprids över nätet som en sanning).
      Nej, kanske inte helt irrelevant, men man kan ju fråga sig om det finns en anledning till att han valde just de punkter han gjorde. Och varför kör han med absoluta temperaturer och inte med anomalier?
      Jag la i efterhand till en graf över västra Sibirien med data för maj resp dec-maj. Ganska stor skillnad. (Nej, jag tänker inte lägga energi på att kolla upp en bloggares grafer och ha mer tilltro till dem framför de som faktiskt tagit fram värdena).

  2. Krister Fruberg

    Tack Maths för att du orkar fortsätta bemöta alla dessa notoriska klimatskeptiker på ett objektivt och faktabaserat sätt.

  3. Pingback: Erika Bjerström SVT vs Staffan Mörner SwebbTV om extremväder – Maths Nilsson, författare

Lämna en kommentar