Det är poppis med böcker som ”klär av miljöalarmismen”. Patrick Moores Amazonbästsäljare Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom är en i raden. Moore hävdar, i vanlig ordning, att hans bok är byggd på vetenskap. Sean Holman, professor i journalism vid Mount Royal University i Calgary, har tagit en titt på innehållet i boken och har också kontaktat flera av de forskare vars studier Moore använder som referenser.
Moore var en gång i tiden Greenpeaceaktivist, och framställs ofta som forskare eftersom han har en doktorshatt i ekologi från 70-talet. I själva verket har han lämnat både akademin och Greenpeace för evigheter sen och är inget annat än en lobbyist/opinionsbildare. De så kallade vetenskapliga artiklar han skriver är rapporter utgivna av olika tankesmedjor och skulle inte hålla ens som studentuppsats, se ett av mina tidigare inlägg: Patrick Moore. En studie i förnekelse. – Maths Nilsson, författare
Nedan följer några punkter ur Holmans långa genomgång (jag har själv inte läst boken och refererar bara till texten).
Moore är övertygad om att korallerna inte kommer påverkas av klimatförändringarna och att larmen är överdrivna. 2016 drabbades Stora Barriärrevet av en kraftig värmebölja där stora delar av revet drabbades av korallblekning. Moore skriver att det bara handlar om alarmistiska rubriker utan stöd:
“… the careful reader would be hard pressed to find the origin of the 93 per cent as there is no record of it other than in headlines.”
Verkligheten: här är ett pressmeddelande från ARC Centre of Excellence Coral Reef Studies som nämner just denna siffra: Only 7% of the Great Barrier Reef has avoided coral bleaching – ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies (coralcoe.org.au). Studier som sedermera avrapporterades i Nature Global warming and recurrent mass bleaching of corals | Nature
Moores kommentar till Holman var att han måste ha missat den. Det var ju synd.
”Varmare hav hotar inte korallreven”
Moore säger att en ökad temperatur bara är gynnsamt och leder till en högre biodiversitet i haven. Han hänvisar till en studie av Tittensor m fl som stöd för detta Global patterns and predictors of marine biodiversity across taxa | Nature.
Tittensor svarar Holman att deras studie handlade om hur det generellt såg ut på jorden, det finns fler arter i varmare vatten, MEN den säger inget om vad som händer vid en så pass snabb förändring som nu sker. Tittensor har själv publicerat studier som visar på det omvända mot vad Moore hävdar:
- Past and future decline of tropical pelagic biodiversity | PNAS
- Global ensemble projections reveal trophic amplification of ocean biomass declines with climate change | PNAS
Moore skriver att “warmest waters in the world have the greatest diversity for every taxonomic class of marine life”, med hänvisning till samma studie. Men enligt Tittensor själv visade studien att artrikedomen i öppet hav är störst i subtropiska regioner medan kustnära arter är rikligast i varmare ekvatoriella områden. Om Moore backade från sitt påstående efter att ha fått ta del av Tittensors kommentarer? Nä, det är inte riktigt så klimatdebatten fungerar.
”Nevertheless, Moore maintained his support for that claim, citing a map he said showed that “tropical and subtropical waters are about the same temperature,” something Tittensor wrote could be “disproved with about 30 seconds of Googling,” providing four supporting links.”
Holman frågar Moore varför han inte kan visa vetenskapliga artiklar som som stöder det han skrivit om uppvärmningen av haven. Moore levererar standardsvaret att han inte tror på klimatmodeller…
Det finns fler kommentarer om korallernas väl och ve i Holmans genomgång. Och för er som anser att forskare bara larmar och inte kan ta in ny information publicerades en artikel i Nature i år som skriver ner hoten mot en utrotning av korallreven en aning (en av forskarna, Terry Hughes, tillhör den som larmar mest om Stora Barriärrevets hälsotillstånd):
”Our findings suggest that, while local depletions pose imminent threats that can have ecologically devastating impacts to coral reefs, the global extinction risk of most coral species is lower than previously estimated.”
”Klimatförändringarna orsakar inte fler skogsbränder i USA”
USA:s myndigheter redovisar ytan av brunnen mark från och med tidigt 1980-tal, vilket ger en ökande trend. I bloggosfären och i Lomborgs artiklar låter det dock helt annorlunda. Där används ofta nedanstående graf:

Så mycket för nya rekord, eller hur!
Myndigheterna skriver att statistiken innan 1983 inte kan jämföras med tidigare år eftersom jämförelsebar data inte finns och/eller kan inte bekräftas:
Moore tar dock detta som ett ”politisk uttalande”.
Det är ingen som förnekar att ”bränd yta” har minskat sen 1900-talets början i både USA och världen. Men om man ska leta efter en ”klimatsignal” i dessa mätningar kan man inte bara stirra sig blind på stapeldiagram utan att fundera på vad värdena innebär och hur de har samlats in (om man nu är intresserad och inte bara vill sprida propaganda). Det har trots allt hänt en del i världen sedan 1920-talet vad det gäller övervakning, bekämpning och markanvändning.
Stefan Doerr, Professor, Swansea University: ”In other words, where humans have not converted flammable landscapes to less or-non flammable landscapes by removing or changing the vegetation, warming temperatures are, overall, associated with an increase in fire activity. A very thorough recent global analysis of trends and fire knowledge overall is here” (Bowman et al 2020). (i ett av mina tidigare inlägg här finns länkar till fler studier).
Här finns mer om detta.
Att använda data som Moore och Lomborg är lite som att använda nedanstående graf som argument för att mässlingsviruset har blivit mindre smittsamt med åren. Vi vet alla vad denna nedgång beror på (hej, antivaxxare):
”Det finns ingen korrelation mellan koldioxid och temperaturen”
Här dyker Moores favoritgraf upp som sägs visa att det inte finns någon korrelation mellan temp och CO2-halter 600 miljoner år tillbaka:
Grafen är som synes gjord av en viss Nasif Nahle med ett, hm, märkligt cv: professor vid Biology Cabinet Org (enligt den nu nedlagda (?) hemsidan var/är det en grupp Nahle startade med sina kompisar när han var 23 år och de bedriver någon sorts frilansande forskning About_Us (archive.org)), han har även en tidigare professur i okänt ämne och menar att jorden inte värms upp utan kyls ner.
Nåja, Nahle hänvisar som synes till en bok skriven av Ruddiman, som dock bestämt förnekar att grafen skulle komma från honom. Moores respons: jaha, då får jag väl ta bort den informationen (hej, källkritik).
Det hänvisas också till en artikel skriven av Pagani (numera avliden) i Science 2005. Den beskriver CO2-nedgången mellan 45-25 miljoner år sedan, en liten fraktion av ovanstående alltså. En annan artikel av Pagani i Science 2006 kommer till slutsatsen att klimatet är väldigt känsligt för koldioxidhalten i atmosfären:
”Sudden global warming 55 million years ago provides evidence for high climate sensitivity to atmospheric CO2″
Precis det motsatta till vad Moore påstår.
I grafen ovan visas temperaturen som i det närmaste binär med ett varmt och ett kallt läge. Det kommer från en schematisk, handritad graf av Scotese baserat på väldigt sparsamma data. Idén om att det bara skulle finnas två lägen är sedan länge utdaterad – i alla fall om man frågar dem som jobbar med det. Läs mer och om ursprunget till grafen på RealClimate: Can we make better graphs of global temperature history?
Holman kontaktade även Scotese som bifogade en av ina egna studier av syreisotoper och påpekade:
“There’s no doubt that more CO2 leads to higher temperatures.”
Moores kommentar på det? “I’d like to see his argument on that,” Moore replied, later accusing Scotese in an email of being a “full-on alarmist” who has “clearly bought into the ‘CO2 is dangerous’ mantra even though it is at historically low levels.”
Det är för övrigt intressant att argumentet om att klimatet alltid har varierat och att koldioxidhalterna varit högre förr, förs fram som om de ”mainstreamforskare” som tagit fram dessa data inte känner till dem! Notera att solens instrålning har varierat på denna skalan och är inte medräknad. Havsnivån, som var mer än 80 meter högre än i dag vid ”koldioxidtopparna”, visas inte heller.
”Försurningen av haven är en ren fabrikation”
Moore menar att detta inte stämmer och stödjer sig delvis på en 16 år gammal artikel. Enligt Moore säger denna att pH inte ändrats i haven utanför Australiens västkust mellan 1708-1988. Professor Carles Pelejero, huvudförfattare till artikeln, säger dock att Moores påstående inte stämmer (han påpekar att det var flera bloggar som missuppfattade just detta när artikeln publicerades, men blev förvånad över att det fortfarande används som ett argument 16 år senare (gissar dock att ingen som följt Moore och klimatdebatten höjer på ögonbrynet en millimeter).
Vad artiklen/studien visar är hur pH i en begränsad lagun i området har varierat baserat på så kallade proxydata från bor-isotoper. Kemin ”uppför sig” betydligt annorlunda där än i haven utanför och det är svårt att detektera en trend i ”bruset”. Pelejero gav Holman länkar till en studie som använt sig av samma teknik men i havet utanför som visar en tydlig trend Surface ocean pH variations since 1689 CE and recent ocean acidification in the tropical South Pacific | Nature Communications En annan studie från Sydkinesiska sjön: Acceleration of modern acidification in the South China Sea driven by anthropogenic CO 2 | Scientific Reports (nature.com)
Moores kommentar? “I don’t buy it. They don’t know what the pH was in 1900, never mind 1850, never mind 1750. They don’t know what the pH was then.”
Han svarade dock inte på varför han i så fall använde Pelejeros artikel för att bevisa just detta… Och så hänvisar han istället till Craig Idso vid organisationen Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change. Även om man bortser från de miljoner denna organisation och familjen Idso har fått från vissa särintressen så är det inte vetenskapliga artiklar Moore stödjer sig på utan diverse blogginlägg. Allt är med andra ord precis som vanligt.
Det finns fler detaljer i Holmans genomgång. Moore har en bestämd uppfattning om att koldioxid enbart är bra och att människor inte påverkar klimatet. Han letar sedan fram detaljer för att stödja denna åsikt. Det hjälper inte ens att de som tagit fram dessa data dementerar Moores påståenden. Han replikerar bara att de är rädda för att ha en avvikande uppfattning (C.Y.A – Cover Your Ass action). Ett cirkelresonemang som aldrig tar slut.
Är allt Moore säger och anser fel? Så brukar det knappast vara, men hans trovärdighet som informationskälla är i mina ögon helt förbrukad sedan länge och det tar år och dagar att gå igenom varenda påstående han ständigt häver ur sig.
Men detta är förstås ingen information som når Hakelius, Lena Andersson, SvD:s ledarredaktion osv. Tids nog kommer Timbro argumentera för hur ”vi” åtgärdade även ”klimatproblemen” enbart för att vi blev rikare – precis som de nu tar åt sig av att miljön är så mycket bättre trots attackerna på den fria marknaden tidigare utsläppsregleringarna har inneburit.
Jag säger väl som ”klimathotsskeptikerna” – allt går i cykler…
PS. Moore är förstås tystad på sedvanligt sätt …:
Moore’s book, which was just released in audiobook and hardcover formats, has so far been promoted by Canada’s largest newspaper chain, Rupert Murdoch’s Sky News in Australia, a TV talk show supported by a prominent Canadian university and a PBS talk show, as well as a constellation of conservative or climate science doubting groups including the Competitive Enterprise Institute, American Thinker, Rebel News, Watts Up With That? and Friends of Science.
The Washington Times and the Epoch Times both promoted it within the last several weeks.
Har du verkligen inga egna kunskaper i ämnena du skriver om, Maths? Det blir tjatigt med alla rapporter du googlar fram som sägs bevisa dina alarmistiska klimatbudskap. Koldioxid är väl det minsta problemet för nu levande generationen. Problemet är att de fattiga i världen inte får tillgång till energi som skulle förbättra deras liv idag. Demokrati, fred, utbildning, sjukvård, arbeten och billig energi samt biologisk mångfald är ledorden som vi skulle satsa mycket mer resurser på. En pytteliten förändring (brus) av troposfärens medeltemperatur uppmätt på grund av tillgänglig teknik motiverar inte den enorma galna aktivitet och vrickade slutsatser världen över mot ett inbillat hot.
Lägg ner Maths. Förstår du inte att klimatdiskussionen idag är just politik? Politik som går ut på trendig civilisations- och konsumtionskritik? Många vill att samhället, staten, ska ta besluten över konsumtionen och hur människor ska leva sina liv. ( https://vimeo.com/474954828 ) I stället för att den ensklide ska ta egna moraliska beslut. På så sätt kan dessa medborgare fortsätta leva en hycklande livsstil och hoppas på att förbud och lagar ska lösa problemen. Hycklande politiker finns det ju bevisat gott om. ( https://vimeo.com/511915204) (https://vimeo.com/512665041 ). Och okunniga, korkade men välutbildade dito. ( https://vimeo.com/383148801 ). Själständiga tänkare är en bristvara! Vilken kategori tillhör du?
Trevligt ändå att du tvingar dig att läsa trots att det är så tjatigt. De flesta inser nog att även detta inlägg handlar om just politik. De flesta vill nog bilda sig en uppfattning på dokumenterad vetenskap istället för att lyssna på hobbytyckare. Även om du Benny tycks föredra just detta.
Kommer inte att läsa den refererade boken. Men sannolikt denna. Skulle vara intressant att läsa din åskt om den. Tydligen har den 68 sidor vetenskapliga referenser. : ”En slutsats hos Michael Shellenberger är att nyhetsmedier, redaktörer och journalister ”kanske borde fundera på om deras ständiga sensationsmakeri kring miljöproblemen överensstämmer med deras professionella skyldigheter att vara rättvisa och sanningsenliga”.
Hans förhoppningar i saken är dock begränsade: ”Jag är skeptisk till att miljöaktivister som gömmer sig bakom journalistrollen skulle kunna förändra sitt sätt att rapportera.”” https://second-opinion.se/schellenberger-karnkraften-behovs-for-naturens-skull/
Jag har inte läst den. Kritiken från väldigt många klimatforskare låter ungefär som den mot Lomborg, dvs det är väldigt mycket körsbärsplockande och dragna slutsatser som inte låter sig göras utifrån de data han refererar till. Men som sagt, har inte läst.
Jag har inte läst boken, men att göra reklam för den med argumentet ”68 sidor vetenskapliga referenser” är en varningssignal. T o m kreationister lärde sig tidigt att man kan skapa trovärdighet genom en lång referenslista. Få kollar om referenserna är trovärdiga, om det finns andra artiklar som kommit till andra slutsatser eller ens om det som står i referensen motsvarar det som påstås.
Pingback: Paleoklimat – Maths Nilsson, författare
Pingback: Är IPCC:s sammanfattningar politisk propaganda? – Maths Nilsson, författare