Paleoklimat

Det händer att jag blir inpingad i diverse trådar. Nu senast var det någon som hänvisade till ett blogginlägg på Klimatupplysningen. Det inleddes:

Ingemar Nordins inlägg den 24 april, Paleoklimat – ignorerat av IPCC väckte många frågor, inte minst ‘varför saknas paleoklimatologin i klimat(hots)debatten’. […] Det vetenskapliga underlaget för det så kallade klimathotet svajar och de kunskaper och insikter som paleoklimatologin kan bidra med har hittills har motarbetats och ignorerats. Den information som ges av årmiljonernas belägg, huggna i sten, har med andra ord fått ge vika för manipulerbar information som dessutom i huvudsak grundas på nutida väder.”

Argumenten blir allt tröttare och det är inte mycket som är nytt i den här leken. Tänkte kommentera inlägget mest för att jag har så erbarmligt svårt att komma igång och skriva på det jag egentligen borde skriva på 😉

Paleoklimatologi är läran om klimatet under tidigare perioder av jordens utveckling. Det har förstås inte ignorerats av IPCC, exempelvis handlade hela kapitel 5 i IPCC AR5 WG1 (2013) om det:

Det är ingen som förnekar att koldioxidhalten i jordens atmosfär har varit betydligt högre förr. Ingen påstår heller att koldioxid är det enda som driver klimatet. Jag har skrivit flera inlägg om detta, här är två:

Man kan notera att KU-inlägget är kliniskt fritt ifrån referenser till vetenskapliga studier, bilder och hänvisningar går bara till tankesmedjor och bloggar. Det skrivs att: ”Västvärlden har utan någon allmän och vetenskaplig debatt accepterat den så kallade CO2-hypotesen, där tanken på att vi hotas av en allvarlig global uppvärmning på grund av civilisationens utsläpp av CO2 lanserades.” 

Nåja, det finns ganska många vetenskapliga belägg för hur växthusgaser ger en uppvärmning av atmosfären, många av dagens tekniska framsteg som vi idag ser som självklarheter skulle inte existera utan dessa fysikaliska principer.

Här kan du läsa hur den ”IPCC-kritiske” forskaren Roy Spencer avfärdar några av de vanligaste myterna om detta (som att CO2-ökningen inte skulle bero på våra utsläpp eller att CO2-effekten skulle vara mättad).

Självklart finns det osäkerheter i återkopplingsmekanismer, framtid och så vidare, men enligt senaste IPCC-rapporten är man mycket säker på sin sak vad det gäller orsak till uppvärmningen (ERF=Effective Radiative Forcing):

Det är en vetenskap som vuxit fram under mycket lång tid och inget man hittat på ”utan vetenskaplig debatt”. Det är nu 198 år sen Fourier formulerade en hypotes om att atmosfären måste ”hindra” en del strålningsenergi från att lämna jorden, annars borde det vara kallare än vad det är.


Men Nordins inlägg som nämndes i inledningen då? Jo, han tipsar där om en Youtube-”föreläsning”: Lessons From Paleoclimatology – Conveniently Ignored by the IPCC”, av Thomas P. Gallagher & Roger C. Palmer.

Här kan man börja med att fråga sig varför man ska ignorera IPCC och alla mainstream forskare för att istället lita på dessa två herrar?

Tom Gallagher är geolog och har jobbat hela sitt liv inom gruv- och oljeindustrin. Roger Palmer är en pensionerad elektroingenjör och de båda ägnar sig nu helt åt klimatdebatten: ”Both Tom and Roger are now dedicated to disseminating climate realism based on data‐based insights.

Jag kunde inte hitta en enda vetenskaplig artikel de publicerat (NB jag la inte ner särskilt mycket tid på det).

Föredraget hölls för förvillarnätverket Clintel, där Nordin är svensk representant.

[Jag strök ett stycke här om Nordins publikationer och brist på klimatrelaterade artiklar, kanske inte helt irrelevant i och för sig, men nu handlade inte mitt inlägg om det.]

Nåväl, det behöver ju inte betyda något för innehållet i videon, men vad säger de då? Ja, nu orkade jag inte titta på hela utan scrollade genom videon genom att dra muspekaren på Youtubevideons tidslinje så man att se vilka bilder och grafer som visas. Det var en hel del gammal skåpmat. Jag kommenterar två nedan.

Självklart används ”min” kära gamla GISP2-graf (jag kommenterade den när jag hade mina sekunder av fame i Aktuellt). Den försvinner aldrig och att Nordin inte lyfter ett kritiskt ögonbryn efter alla dessa år är ganska anmärkningsvärt (men inte förvånande).

Det är alltså en rekonstruktion av temperaturen från Grönland, läs t ex mitt inlägg: Kampen om Grönland. Det finns mycket att säga om den, men den slutar år 1855 och kommer från en enda punkt på Grönland. Gallagher och Palmer använder den dock som brukligt är i klimatdebatten, dvs som om att den representerar en global temperatur ända fram till nutid. Ingetdera stämmer.

Här la jag till en röd linje på högersidan, det är en fortsättning på nedersta grafens y-axel så att man får in dagens koldioxidhalt. Ja det är i samma skala. Då borde man kanske även fundera på annat som de använder grafen till? Jag orkar inte älta detta en gång till, läs inlägget jag länkade till eller sök på bloggen, skrivit om den åtskilliga gånger.


Och så var det en annan gammal bekant graf som dök upp. Den brukar användas för att beskriva hur koldioxidhalten och temperaturen inte korrelerar. Jag har skrivit om den tidigare då Patrick Moores hade den med i sin senaste bok, så jag klipper in texten här igen:

Grafen är som synes gjord av en viss Nasif Nahle med ett, hm, märkligt cv: professor vid Biology Cabinet Org (enligt den nu nedlagda (?) hemsidan var/är det en grupp Nahle startade med sina kompisar när han var 23 år och de bedriver någon sorts frilansande forskning About_Us (archive.org)). Han har även en tidigare professur i okänt ämne och menar att jorden inte värms upp utan kyls ner. Svårt att hitta vettiga artiklar från honom trots sin påstådda professur, några finns men de har sågats vid fotknölarna.

Nåja, Nahle hänvisar som synes till en bok skriven av Ruddiman, som dock bestämt förnekar att grafen skulle komma från honom. Moores respons: jaha, då får jag väl ta bort den informationen (hej, källkritik).

Det hänvisas också till en artikel skriven av Pagani (numera avliden) i Science 2005. Den beskriver CO2-nedgången mellan 45-25 miljoner år sedan, en liten fraktion av ovanstående graf alltså. En annan artikel av Pagani i Science 2006 kommer till slutsatsen att klimatet är väldigt känsligt för koldioxidhalten i atmosfären:

Sudden global warming 55 million years ago provides evidence for high climate sensitivity to atmospheric CO2″

Precis det motsatta till vad Moore påstår.

I grafen ovan visas temperaturen som i det närmaste binär med ett varmt och ett kallt läge. Det kommer från en schematisk, handritad graf av Scotese (också refererad till) baserat på väldigt sparsamma data. Idén om att det bara skulle finnas två lägen är sedan länge utdaterad – i alla fall om man frågar dom som jobbar med det. Läs mer och om ursprunget till grafen på RealClimate: Can we make better graphs of global temperature history?

När en journalistikprofessor Holman kontaktade Scotese, svarade han:

There’s no doubt that more CO2 leads to higher temperatures.

… och bifogade en av sina egna studier av syreisotoper.

Moores kommentar på det? “I’d like to see his argument on that,” Moore replied, later accusing Scotese in an email of being a “full-on alarmist” who has “clearly bought into the ‘CO2 is dangerous’ mantra even though it is at historically low levels.”

Det är för övrigt intressant att argumentet ”klimatet alltid har varierat och att koldioxidhalterna har varit högre förr” – förs fram som om de ”mainstreamforskare” som tagit fram dessa data inte känner till dem! Notera att solens instrålning har varierat på denna skalan och är inte medräknad. Havsnivån, som var mer än 80 meter högre än i dag vid ”koldioxidtopparna”, visas inte heller.

Och jo, CO2 och temperatur korrelerar, läs till exempel på Carbon Brief här, men det är inte enda faktorn.

Jaja, ni får förstås lita på vem ni vill, men jag tänker nog att precis allt är mer meningsfullt än att titta på den där videon i sin helhet.

[Uppdatering: det slår aldrig fel att ”skeptiker” hänvisar till att koldioxidhalten varit högre förr och att det därför inte är några problem nu. Men samtidigt ska vi tydligen bortse från andra saker som vi då får på köpet. Här ett brev från 29 av världens ledande forskare på havsnivåökningar till IPCC:s ordförande inför sammanställandet av senaste rapporten. De var oroliga för att det inte framgick vilka risker som finns med att vandra in i klimatförhållanden som mänskligheten aldrig tidigare har upplevt (vilket vi nu gör):

It is clear from geologic history that our climate has reached conditions similar to the Eemian, when the literature shows GMSL [Global Mean Sea Level] to have been 6–9 m higher than present.vii viii ix During that last interglacial period, global mean sea surface temperatures were only a half degree warmer than 150 years ago, and indistinguishable from the 1995–2014 mean. … The paleo record strongly suggests that GMSL changes by as much as 20 m per degree.

På tal om riskutvärdering baserat på paleoklimat.

4 reaktioner på ”Paleoklimat

  1. Thomas P

    Då är ändå klimatupplysningen den högkvalitativa sidan i förhållande till vad som sprids på t ex bloggen klimatsans där Sture Åström helt förnekar existensen av växthusgaser. Där är det snarare 1809 som gäller.

  2. göran Johansson

    ”Det är ingen som förnekar att koldioxidhalten i jordens atmosfär har varit betydligt högre förr. Ingen påstår heller att koldioxid är det enda som driver klimatet.” Så du har äntligen givit upp ditt enögda tesdrivande, Skönt.

Lämna en kommentar