Kolcykeln och ekokammaren

Människan står för bara 3-4% av världens koldioxidutsläpp, är det då inte löjligt att ens antyda att det skulle vara ett problem?

Jag trodde vi hade lyckats ta oss förbi det här men tydligen inte. Detta inlägg innehåller även en pudlande professor på Klimatupplysningen samt ett lysande exempel på hur felaktigheter skapas, sprids och blir kvar på nätet för evigt.

Men först, hur mycket av koldioxidutsläppen står vi för och hur vet vi det?

Kolcykeln är det begrepp som brukar användas här och beskriver hur kol cirkulerar från land och hav till atmosfären och tillbaka genom olika processer och under olika tidskalor. Växter tar som bekant upp CO₂ som via fotosyntesen omvandlas till kolhydrater som sen åter blir CO₂ när det förbränns och så vidare. Det finns även mer långsamma processer som när till exempel kalksten bildas från ”djurskal” som sen vittrar sönder under enorma tidspann.  Det visualiseras så här i IPCC AR5:

Carbon cycle IPCC AR5 Fig6-01-2

Under de senaste 800 000 åren har detta system mer eller mindre befunnit sig i jämvikt och koldioxiden i atmosfären har legat relativt konstant runt 180-280 ppm (se bild nedan). Men geologiska tidserier visar att det går att förskjuta denna jämvikt på olika sätt vilket också resulterat i att jordens klimat har förändrats.

”Mänskliga aktiviteter” orsakar utsläpp på cirka 30 gigaton CO₂ varje år och det är mycket riktigt knappt 4% av de 750 gigaton som går genom kolcykeln varje år (kan vara värt att notera att enheten GtC, som betyder gigaton kol, används ibland som enbart syftar till vikten av kol och inte hela koldioxidmolekylen).

Så, det stämmer alltså, mänskliga utsläpp står för 4%, varför ska vi då oja oss så förbannat!?

Det är egentligen inga konstigheter, för att ta ett exempel:

Mälaren har en volym på ca 14 miljarder kubikmeter enligt Wikipedia. Utflödet av vatten är ca 5 miljoner kubikmeter per år. Om tillflödet är lika stort kan vi väl vara överens om att volymen i sjön kommer vara konstant? Men om vi ökar tillflödet med 4% utan att ändra på hur mycket som kan rinna ut kommer volymen naturligtvis att öka.

Det är precis det som händer i vår atmosfär (om än förenklat), vi tillför CO₂ i sådan takt att hav och växter inte hinner ta upp det och det ackumuleras därför i atmosfären (strax under hälften av det vi släppt ut sen industrialiseringen har tagits upp av haven). Man får skilja på ”flödet/fluxen” och det som ackumuleras. Det är som sagt inga konstigheter men det är ändå just detta som används som argument ända upp till den amerikanska kongressen och jag kommer strax till hur nätets ekokammare fungerar när det gäller det här men först:

Hur vet vi att ökningen kommer från fossila bränslen?

För det första vet vi hur mycket vi släpper ut och det motsvarar som sagt ca 30 miljarder ton CO₂ per år. Som jämförelse kan nämnas att enligt US Geological Survey avger världens vulkaner (både på land och under vatten) cirka 200 miljoner ton, det vill säga mindre än 1% av de antropogena utsläppen (läs mer om vulkanernas utsläpp i t ex denna Forbesartikel och deras referenser).

För det andra så har koldioxidhalterna i atmosfären varierat så här under de senaste 800 000 åren:

co2-graph-051619 NASA 800kår

Något drastiskt har uppenbarligen hänt men det finns inga identifierade naturliga processer som t ex vulkanutbrott som skulle kunna förklara det (nej, haven har bevisligen tagit upp koldioxid netto och inte avgett den trots uppvärmningen). Ökningen sammanfaller dock mycket väl med de utsläpp vi har gjort historiskt. Men visst, bara för att det korrelerar behöver det inte vara orsaken bakom, men det finns även ”kausalitet”:

Det går t ex att fastställa kemiskt genom mätning av så kallade isotoper av kol. Cirka 99% av atmosfärens kol består av ¹²C (”kol-12”) och ca 1% av ¹³C (”kol-13”). Skillnaden är att kol-13 har en extra neutron i atomkärnan och väger lite mer än kol-12. Det finns även en ytterst liten mängd kol-14 som bildas när kosmisk strålning träffar kväveatomer i atmosfären. Kol-14 är radioaktiv och försvinner med tiden till skillnad från både kol-12 och kol-13 som är stabila.

Växter tar upp koldioxid från atmosfären och deras innehåll av kol-isotoper kommer spegla det som fanns i atmosfären när de levde. Eller nästan. Växterna tar nämligen upp en aning mer av den lättare ¹²C än ¹³C, vilket gör att förhållandet ¹³C/¹²C  kommer vara lägre i växten än i atmosfären (men kvoten kommer ändå variera på samma sätt som i den rådande atmosfären, denna kvot brukar betecknas δ¹³C).

Då, om man bränner upp tillräckligt med växter (läs fossila bränslen), kommer det avges fler CO₂-molekyler som innehåller ¹²C än vad det gör ¹³C jämfört med vad som finns i atmosfären, dvs med tiden bör δ¹³C minska i atmosfären (läs mer på t ex Skeptical Science här).

Och det är precis vad som har observerats. Bilden nedan är från IPCC AR4 där den svarta linjen visar de totala utsläppen av kol och den röda visar hur andelen δ¹³C minskar (OBS skalan är inverterad för tydlighet, men den minskar alltså i samma takt som kolutsläppen ökar). Det är bara sen 80-talet man har kunnat analysera det, data från tidigare år är från analys av t ex trädringar.

CO2 isotop IPCC AR4

Från IPCC AR4. Svart = utsläpp av kol, rött andel δ¹³C OBS Notera att denna skala är inverterad för tydlighet, den minskar alltså

Och den här minskningen av andel kol-13 sammanfaller alltså med industrialiseringens början (faktum är att man även ser en nedgång av syrehalten i luften som korrelerar med förbränningen av fossila bränslen då kol oxideras till koldioxid genom reaktion med syre = syre förbrukas):

C13 isotop lång tid

The recent history of atmospheric CO2, derived from the Mauna Loa observations back to 1958, and ice core data back to 900, shows a dramatic increase beginning in the late 1800s, at the onset of the Industrial Revolution. At the same time, the carbon isotope composition (δ13C is the ratio of 13C to 12C in atmospheric CO2) of the atmosphere declines, as would be expected from the combustion of fossil fuels, which have low values of δ13C. The inset shows a more detailed look at the last 150 years, where we can see that the rise in CO2 coincides with the rise in the burning of fossil fuels.
Credit: David Bice. Bild härifrån.

Några referenser för den intresserade:

-Stuiver, M., Burk, R. L. and Quay, P. D. 1984. 13C/12C ratios and the transfer of biospheric carbon to the atmosphere. J. Geophys. Res. 89, 11,731-11,748.
-Francey, R.J., Allison, C.E., Etheridge, D.M., Trudinger, C.M., Enting, I.G., Leuenberger, M., Langenfelds, R.L., Michel, E., Steele, L.P., 1999. A 1000-year high precision record of d13Cin atmospheric CO2. Tellus 51B, 170–193.
-Quay, P.D., B. Tilbrook, C.S. Wong. Oceanic uptake of fossil fuel CO2: carbon-13 evidence. Science 256 (1992), 74-79

Ett inlägg på Real Climate med länkar till mer hittar du här.

Även mätningar av kol-14-isotoper visar att det handlar om fossila bränslen bakom uppgången.

Om Salbys teori kan du läsa på Skeptical Science här.


Men som alltid är verkligheten mer komplicerad än vad som kan beskrivas i ett blogginlägg. Till exempel ser inte fotosyntesen likadan ut för alla växter, de flesta är så kallade C-3-växter medan andra kallas C-4 (vanligast i tropikerna) beroende på om den biokemiska processen att bilda kolhydrater börjar med ett intermediat som har tre alternativt fyra kolatomer. Andra växter (CAM) utnyttjar båda dessa system vid olika tidpunkter. Det gör bland annat att de kan hantera värme/kyla/torka olika bra men det är överkurs, läs mer om det här.

Gösta Pettersson (prof em biokemi), författare till Falskt Alarm, lanserade en egen hypotes om varför ovanstående var felaktigt. Den brukar benämnas bombkurvan och handlar om att kärnvapensprängningar har förändrat kol-14-halterna i luften. GP:s hypotes är inget som har publicerats vetenskapligt utan något som har debatterats på olika bloggar världen över, särskilt varm har debatten gått på bloggen The Climate Scam (nuvarande Klimatupplysningen) men har också kritiserats hårt av bland annat Mats Almgren (prof em fysikalisk kemi) på Uppsalainitiativet.

Sent om sider har Gösta Pettersson själv sett sig överbevisad och skrev ett inlägg på Klimatupplysningen där han medger det, vilket hedrar honom:

Så hur ska jag se på mina tidigare gästinlägg på TCS, där jag försökt lansera en egen bombprovskurva? Är jag snäll mot mig själv, så kan jag hoppas på att ha rört om ordentligt i grytan och initierat en debatt där man fått information om och kunnat ta ställning till åtskilliga delproblem rörande kolcykeln och koldioxidens omsättning.

Och själv har jag lärt mig att man lär så länge man lever.

Här kan du läsa mer om vad Mats Almgren säger om bombkurvan och kolcykeln. Ett lysande exempel på varför man inte ska köpa blogginlägg om ej vetenskapligt publicerade hypoteser rakt av. Det brukar kallas vanlig sund skepticism att lita mer på publicerad vetenskap än blogginlägg men det är numera sådant man blir kallad alarmist för.

Finns en del att läsa om kolcykeln på nätet, här ett inlägg på Real Climate med fler referenser.

Det är alltså ingen gissning eller enstaka studie som ligger bakom att det är fossila bränslen som står för ökningen. Så här står det i IPCC AR5:

With a very high level of confidence1, the increase in CO2 emissions from fossil fuel burning and those arising from land use change are the dominant cause of the observed increase in atmospheric CO2 concentration. […]

Cumulative emissions of CO₂ largely determine global mean surface warming by the late 21st century and beyond. […]

The removal of human-emitted CO2 from the atmosphere by natural processes will take a few hundred thousand years (high confidence). Depending on the RCP scenario considered, about 15 to 40% of emitted CO2 will remain in the atmosphere longer than 1,000 years. This very long time required by sinks to remove anthropogenic CO2 makes climate change caused by elevated CO2 irreversible on human time scale.


Just ja, det var det här med ekokammaren, det är från en video av vetenskapsjournalisten Peter Hadfield aka Potholer54 som ni kan se nedan. Först en kort sammanfattning på svenska:

En bloggare missuppfattar uppgifter i en vetenskaplig artikel och skriver att människans CO₂-utsläpp bara är 3,75% av det totala. Det sprids som en löpeld på nätet och forskaren som skrivit artikeln tar kontakt med ursprungsbloggaren och berättar att han missuppfattat saken. Han godtar det och uppdaterar sin bloggartikel. Allt väl så långt, misstag begås, men … (surprise) få av alla de som kopierat hans inlägg ändrar något utan budskapet fortsätter att spridas likt en Ebola-epidemi.

Forskaren tar även kontakt med en annan bloggare som inte accepterar det utan går i polemik med henne. Han säger bland annat att det är sjukt att artikeln kostar pengar att läsa (vilket den inte gjorde utan var fritt tillgänglig för alla). Till slut kläcker han ur sig att det är helt omöjligt för en lekman att förstå all teknisk jargong i artiklarna.

Han har alltså inte läst artikeln och han erkänner dessutom att han inte förstår vad som står däri men ändå fultolkar han den helt uppåt väggarna och sprider det. Och har mage att argumentera emot de som gjort hela studien! Men det slutar inte där.

Så patient 0, som det brukar heta i epidemier, rättar sitt inlägg men det gör inte många andra på nätet. WattsUpWithThat (förmodligen största förvillarbloggen i världen) lägger till exempel bara till en notis överst att artikeln har justerats något (när alltihop var tokfel). Men bloggaren som gick i polemik med forskaren konstaterar nu att ursprungsbloggaren har skrämts till tystnad av forskarna! Conspiracy, here we go again.

Och ja, detta snurrar fortfarande omkring på nätet. Som om något skulle förvåna i den här sakliga klimatdebatten…

Hmm, det där med korta inlägg verkar inte vara min grej 🙂

Övriga klimatinlägg i översikt hittar du här.

Det tar mycket tid i anspråk att bemöta alla klimatinlägg. Tid som får tas från mitt bokskrivande. Om du tycker jag gör ett betydelsefullt jobb i samhällsdebatten får du gärna köpa någon av mina böcker (Tvivel berör ju ämnet) eller stötta med ett bidrag, bankgiro 524-2797 eller Swish: noll sju noll-7745096.