Widding och att lyssna på experter

flodis-web

Elsa Widding, författare till Klimatkarusellen, har nu även flyttat in på Youtube där hon enligt egen utsago ska berätta om myter och sanningar i klimatdebatten. Jag råkade trilla in på dagens video (6 maj) som berörde myten om att alla som är kritiska mot IPCC skulle vara köpta av oljebolagen (självklart är de inte det). Hon menar att det är dags att samhället även börjar lyssna på experter som inte bara lyfter fram PK-anpassade budskap (själv vill jag ha underbyggda budskap oavsett om de är PK eller inte).

Jag har bara sett brottstycken av hennes tidigare inlägg men de verkar gå ut på att man ska tro på vad hon berättar utan att hon refererar till någon publicerad vetenskap. Men idag lyfte hon fram en artikel som skulle bevisa att ökningen av CO2 i atmosfären inte enbart kommer från förbränning av fossila bränslen utan även avges från haven när de värms upp (CO2 har lägre löslighet i varmt vatten än kallt). Varför får man inte föra fram dessa bevis?

(Läs även: Driver CO2 temperaturökningen eller är det tvärtom?)

Ja, varför ignoreras detta? Det är ju publicerad vetenskap! Eller är det verkligen så det ligger till? Låt oss ta en titt på artikeln som är skriven av Humlum, Stordahl och Solheim (Global and Planetary Change, Volume 100, January 2013, Pages 51-69).

Om man gör sig omaket att söka upp artikeln (klicka på länk ovan) ser man att det också finns två kommentarer till artikeln publicerade där. Nej, det handlar inte om kommentarer á la sociala medier utan granskade sådana där man för fram felaktigheter och lägger fram sina bevis för det. Det är så vetenskaplig debatt går till (nåja, kanske inte enbart 🙂 ) och normalt brukar kritiken i sin tur bemötas men jag har inte sett något från Humlum et al.

Det är låsta artiklar men kritiken finns i mer populärvetenskaplig form, skrivet av författarna själva, här: Richardson (Skeptical Science) och Masters/Benestad (Real Climate).

Och vad innebär det? Jo, att man HAR lyssnat på kritiken, man har även satt sig in i den och påvisat en lång rad felaktigheter. Forskarna har uppenbarligen även försökt få svar från Humlum men utan resultat.

(Här finns en annan artikel som tar upp liknande påståenden om att CO2 härrör från haven: Gavin C. Cawley, ”On the Atmospheric Residence Time of Anthropogenically Sourced Carbon Dioxide”, Energy & Fuels, volume 25, issue 11, pages 5503–5513, 2011).

Widding och kompani klagar på att ingen lyssnar på andra experter än de som lyfter fram PK-anpassade resultat. Hur vore det om ni själva någon gång kunde lyssna och ta in lite av de motbevis som faktiskt finns (eller åtminstone kommentera istället för att ignorera det)? Kritiken kommer från verkliga experter på området och är uppbackad av data och metod. Och det är riktiga totalsågningar som görs …

Jag tänker inte gå in i detalj, men de då aktuella siffrorna var att människans utsläpp av CO2 var 30 mdr ton per år medan ökningen i atmosfären motsvarade cirka 15 mdr ton. Det blir en ganska avancerad ekvation att få ihop att naturen tar upp 50% av våra utsläpp men samtidigt bidrar till att koncentrationen i atmosfären ökar.

Jag kan inte bedöma mycket av den kritik som framförs i kommentarerna men de visar på en lång rad felaktigheter i Humlum et als artikel, och det även på en grundläggande nivå. Vid en närmare titt så ser det ut som det ofta brukar göra i IPCC-kritiska inlägg, artikelförfattarna är en bit utanför sina egna expertisområden (Humlum är geolog, Stordahl statistiker från Telenors finansavdelning och Solheim är astrofysiker).

Furthermore, they failed to note that the forcing is proportional to the natural logarithm of CO2 – ln(conventration in volume). Such are omissions expected from novices (my speculation: this is somehow related to the composition of the author team consisting of a professor in geology, a statistician from a telephone company, and an astrophysicist).

Benestad, Real Climate

Rapporten State of the Climate 2019 (en sammanställning gjord av mer än 520 forskare från 60 olika länder) visar att havet absorberade 2,4 miljarder ton mer koldioxid än vad det avgav under 2019 (rekordsiffra).

Samma trio publicerade i samma veva ett par andra artiklar som argumenterade för att naturliga variationer (solcykler och månens dragningskraft) låg bakom temperaturökningarna. Det visade sig vara rena kurvanpassningar där de valt att inte ta med de delar av mätserien som inte passade in i deras modell (se Real Climate här).

Det var därför kanske inte särskilt överraskande att deras prediktioner baserat på den modellen var tokfel, du kan kolla själv, de förutspådde en nedkylning på 0,9°C på norra halvklotet mellan 2009 till 2020 och hela 3,5°C nedgång på Svalbard. (Solheim, Humlum, Stordahl,  2012).


Så jo, man HAR lyssnat på deras kritik och bemött den. Vad Widding och kompani aldrig tycks göra dock är just att lyssna på motargument och ens reflektera över dem. Istället dras offerkoftan på och det gnälls om att de är tystade och att hela världen måste höra på deras motbevisade argument decennier efter att vetenskapen har gått vidare.

Vi får vidare ständigt höra om hur Mann är en fuskare som vägrar att lämna ut rådata och kod trots att det funnits på nätet i evigheter, studien har också replikerats och utretts på korsen och tvärsen. Varför hörs inte samma gnäll när t ex Humlum, Friis-Christensen, Svensmark, Scarfetta m fl vägrar att dela med sig av sin kod när ingen lyckas replikera deras studier?

I videon påpekar Widding hur orimligt det är att regeringen lyssnar på Rockström för han borde ju hålla på med jordbruksfrågor då han är agronom i grunden (men efter det bland annat disputerat i hydrologi, varit professor i miljövetenskap vid SU och nuvarande chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research med hundratals publicerade studier). Istället vill hon lyfta fram Gösta Petterson eftersom han kan det där med kinetik och därmed kolcykeln (sic). Eeh, jaha han är professor emeritus i biokemi och har sysslat med enzymer, inte klimat. Biokemi ingår naturligtvis i delar av kolcykeln och han kan kinetik men det är han förstås inte ensam om, varför inte använda oss av de som faktiskt jobbar inom rätt område? Det finns ganska många även i Sverige.

Gösta Pettersson har skrivit boken Falskt Alarm som jag kommenterat här och här. Det är ett mästerverk i cherry picking. Tydligen ska den ges ut i ny upplaga snart och likaså i engelsk översättning, så tro inte för ett ögonblick att det är slut på ältandet av decennium gamla argument och de kommer med all säkerhet att ploppa upp i krönikor och ledarspalter även i fortsättningen (fan vad jag skulle vilja att min bok som tar ett helhetsgrepp på klimatdebatten publicerades…).

(Läs: Diagnosiskt test för ledarskribenter)


Tillägg 12 maj: Gösta Pettersson är också ett lysande exempel på varför man inte ska köpa nya hypoteser och rön som presenteras på bloggar istället för i vetenskapliga tidskrifter. Han saluförde en hypotes som handlar om kolcykeln som brukar benämnas bombkurvan och att kärnvapensprängningar har förändrat kol-14-halterna i luften.

GP:s hypotes är inget som har publicerats vetenskapligt utan något som har debatterats på olika bloggar världen över, särskilt varm har debatten gått på bloggen The Climate Scam (nuvarande Klimatupplysningen) men den har också kritiserats hårt av bland annat Mats Almgren (prof em fysikalisk kemi) på Uppsalainitiativet.

Sent om sider har Gösta Pettersson själv sett sig överbevisad och skrev ett inlägg på Klimatupplysningen där han medger det, vilket hedrar honom:

Så hur ska jag se på mina tidigare gästinlägg på TCS, där jag försökt lansera en egen bombprovskurva? Är jag snäll mot mig själv, så kan jag hoppas på att ha rört om ordentligt i grytan och initierat en debatt där man fått information om och kunnat ta ställning till åtskilliga delproblem rörande kolcykeln och koldioxidens omsättning.

Och själv har jag lärt mig att man lär så länge man lever.

På bloggen Uppsalainitiativet kan du läsa mer om vad Mats Almgren säger om bombkurvan och kolcykeln.


PS: Ovanstående ska inte tolkas som att man ”vet allt” och att modeller har full koll på varenda parameter angående utsläpp och upptag i kolcykeln. Men det är inget som hemlighålls, som syns i t ex denna artikel Peters et al, Nature Climate Change, 7, 2017, 848–852.

Richard A. Houghton, Terrestrial fluxes of carbon in GCP carbon budgets, Global Change Biology, 26, 5, (3006-3014), (2020).

I de här studierna har man noterat att ”naturens” upptag av koldioxid har minskat: Raupach et al, Biogeosciences, 11, 3453-3475, 2014

Bennedsen et al, Biogeosciences, 16, 3651–3663, 2019

31 reaktioner på ”Widding och att lyssna på experter

 1. petergrafstrm

  Det senaste ryktet jag lade märke till var att skeptiker påstår att temperaturen på planeterna, Mars etc har stigit, var det 0,85 grader, sen 1978.
  Jag googlade och fann snabbt motinfo från 2007
  https://www.newscientist.com/article/dn11642-climate-myths-mars-and-pluto-are-warming-too/
  Jag har den erfarenheten att många som skriver nätkommentarer inte verkar söka upp motinfo.
  Dom litar antagligen inte på etablissemanget vilket jag har förståelse för men det är ändå klokare att sätta sig in i vad som anförts mot.

  1. Ja, det är märkligt att man inte är mer misstänksam över den information som flyter omkring på nätet. Det är som du säger väldigt lätt gjort att hitta en second opinion.

 2. Thomas P

  Det vart ganska underhållande när jag 2013 på bloggen klimatupplysningen där Gösta Petterson skrev gästinlägg försökte övertyga honom om att om hans rön var så relevanta borde han försöka publicera dem i vetenskaplig tidskrift. Lennart Bengtsson höll med, men från övriga var det en osannolik radda ursäkter, från att det räckte gott med att lägga upp en text på en egen websida till att vetenskapliga tidskrifter ändå var så korrumperade att de inte kunde tänka sig publicera något nytt.

   1. Thomas P

    Det var framförallt om bombkurvan, och det spännande var att Pehr Björnbom då var av annan åsikt om denna, men inte kunde medge detta utan försökte få det till att de ändå var överens och att all kritik mot Gösta var felaktig. Som så ofta på den bloggen vart diskussionen väldigt förvirrad.

    Nå, jag gick i alla fall 1000 kronor plus i ett vad med den nyligen bortgångne Per Welander så något positivt kom det ur det hela.

   2. Ja, det är nog många som har målat in sig i ett hörn med ganska stora ”sociala kostnader” att ta sig därifrån, även om det bara handlar om enstaka frågor.

 3. Pingback: Mörner förvillar om klimat på Swebb-TV – Maths Nilsson, författare

 4. Per-Olof Agell

  Hur kan Miljöpartiet medverka till att stängs kärnkraftverk när det är superviktigt att koldioxidhalten i atmosfären minskas, det kallar jag för hyckleri i den högre skolan.

 5. Pingback: Widding på SwebbTV igen, var är nyfikenheten? – Maths Nilsson, författare

  1. petergrafstrm

   För andra läsare sammanfattar jag en av slutsatserna i den artikeln:
   ”Continued constant CO2 emissions do not add more CO2 to the atmosphere. ”
   Och att den stora ökningen beror på ökat naturligt CO2

   I abstract framgår inte om hänsyn tagits till temperaturens ökning pga människans bidrag som ju är ett vanligt argument. Dvs människans bidrag gör att jämvikten ändras och som en indirekt följd avger haven mer CO2 så att det ökade naturliga bidraget är en sekundär verkan.
   Jag uppfattar det som att det dom påstår delvis är att slå in öppna dörrar.
   Men jag böjer mig gärna för invändningar, min insyn är blygsam men jag försöker med denna kommentar assistera de som i likhet med mig inte är experter.

  1. petergrafstrm

   En sak jag glömde nämna är att man behöver påminna om att CO2s klimatpåverka inbegriper en oberoende funktion som är parametrisk. Dvs analogt med en strömbrytare vars energiomsättning kan göras helt försumbar jämfört med den energi som regleras.
   En liten mängd CO2 som rubbar den tidigare balansen ska alltså inte endast jämföras med den större mängden naturligt CO2 utan ist ses som en kvalitativt oberoende mekanism.
   Och det är tillförseln av en historiskt ny CO2-källa som rubbar den naturliga jämvikten.
   Återigen jag böjer mig gärna för invändningar men det ovannämnda nämns inte så ofta i denna debatt trots att det som jag uppfattar det har avgörande betydelse,
   Din första länk skulle innebära att deras enkla fysikmodell skulle bevisa existensen av en mkt starkare buffrande mekanism än man hittills antagit. Förvånande om en enkel men korrekt fysikmodell skulle kunna trolla fram nåt sånt.
   Den andra länkens data om det är rätt skulle ha en kvantitativ betydelse men kvalitativt kvarstår den hittillsvarande slutsatsen.

   1. Anonym

    ”Turonian–Santonian position of the record
    To assess the palaeoclimatic importance of this record, we determined the palaeogeographical position of site PS104_20-2 at 90Ma.”

    Nature | Vol 580 | 2 April 2020

 6. Anonym

  Tar inte ställning för eller emot vill bara visa hur lite vi egentligen förstår.
  Hoppas på de bästa och förbereda för det värsta.

 7. Anonym

  Vem ska jag tro på
  Tro på
  Tro på när
  Tro på när allt är såhär?
  Jag hoppas ändå på ett lyckligt slut.

  Thomas Di Leva

 8. Anonym

  Humans have saved all life by pushing CO2 levels away from Mass Extinction levels (150 ppm) back toward Normal (1600 ppm) 😉

 9. Pingback: Vad geologin säger oss om nuvarande och framtida klimat – Maths Nilsson, författare

 10. Pingback: Varför trampar ”klimatkritiker” alltid så snett? – Maths Nilsson, författare

 11. Per

  Mest intressant tycker jag har varit Widdings inlägg om svensk el-försörjning och kraftnätet. Här verkar fakta som talar för regeringens linje saknas.

 12. Pingback: Dramat fortsätter: Widding vs Aktuellt i anmälan till Granskningsnämnden – Maths Nilsson, författare

 13. Pingback: Kulturkrigarnas kritik mot medias klimatrapportering är bedrövlig – Maths Nilsson, författare

 14. Pingback: Kritiken mot medias klimatrapportering är bedrövligt dålig – Maths Nilsson, författare

 15. Pingback: Så här långt från vetenskapen är Sverigedemokraterna och Elsa Widding – Maths Nilsson, författare

 16. Pingback: En dåres försvarstal: Om att livedebattera och ”respektfullt diskutera” – igen – Maths Nilsson, författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s