Dumheten breder ut sig

Vi lever verkligen inte i Upplysningens tid. Numera blir man tydligen även prisad för att förespråka okunskap! Att Jens Ganman blev utsedd till årets svensk 2019 trots sina pajasinlägg i klimatdebatten må väl vara hänt med tanke på att det var Fokus som utsåg honom. Men att skolans företrädare ger pris till en som anser att det är problematisk att kunna saker är i mina ögon helt sjukt.

Troed Troedsson är tydligen en av landets mest anlitade skolkonsulter. Jag får ont i magen av att lyssna på intervjun nedan. Vi lär enligt honom ut för mycket kunskap i skolan vilket förstör entreprenörskapet!

Han belönades 2021 med Guldäpplets Jubileumsutmärkelse, som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Bland andra är Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund med och ge ut priset.

Troed Troedson: ”Först när vi redesignar själva lärprocessen, skolan som sådan, kan vi göra saker som var helt otänkbara förut.”

Ja, det är väl bara att vinka adjöss till Sverige som kunskapsnation om hans lära är den han ger uttryck för i intervjun. Huvudlöst om ni frågar mig.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Jag är inte insatt i skolvärlden. Jag känner inte till Troedsons predikande i övrigt, det är möjligt jag körsbärsplockar, men som representant för näringslivet i en kunskapstung bransch (läkemedelsutveckling) kan jag bara hoppas att de styrande inte faller för sånt jävla flum som Troedson svamlar om ovan. En lekman kan inte bara hejsan hoppsan lyckas isolera ett nytt enzym i kroppen och lista ut dess funktion. Det finns inte en chans. Inte ens av en slump eller av ett rent misstag.

Ja, jag beundrar driftiga entreprenörer och jag önskar jag vore en själv. Men om alla ska vara entreprenörer skulle det bli kaos av allt. För att kunna googla svar måste det finnas kunskap att googla på. Jaja. Whatever. Känner allt mer för att bara hoppa av från internet 😉


PS

Beskrev i föregående inlägg hur Widding la ut rena lögner om mig på sin blogg (läs: Så här sjuk är ”klimatdebatten”). Förutom om att vara psykiskt sjuk skulle jag även hålla på att manipulera hennes Wikipediasida och allt vad det var. Kollade igår av ren nyfikenhet på historiken på Wikipedias sida om mig. En stjärna från Skogås hade lagt in nedanstående text (vilket senare hade tagits bort av Wikis ”renhållningsarbetare”. Tack.)

Nästan lite gulligt, har man inga argument får man ljuga ihop något. Min master i organisk kemi gick igenom efter stora diskussioner och har blivit kritiserad i efterhand? Haha, förmodligen va 🙂 Det är ju 27 år sen nu.

Men precis som i det brev Widding la upp (liksom på annat håll) riktar man in sig på att svartmåla min vetenskapliga bakgrund. Det är helt riktigt att jag inte är klimatforskare och jag har aldrig varit i närheten att påstå det. Inom industrin är inte syftet med arbetet att publicera vetenskapliga artiklar som inom akademin. Men efter min ”ifrågasatta examen” har jag ju trots allt lyckats få patent på:

(Nej Troed, det hade aldrig gått utan att jag fått mata in en massa kunskap innan).

Och nej, det betyder inte att en massa pengar dråsar in tyvärr. När man jobbar på ett stort bolag så ”ger man bort” rätten till uppfinningen till företaget mot en symbolisk summa.

Skogåsmannen påstår vidare att mina främsta inkomster är från ”statliga bidrag samt EU-bidrag”. Nä du, det stämmer inte heller, men har ni har tips på bidrag jag kan få så låt mig veta 😉 Jag jobbar fortfarande men valde för ett antal år sen, av många olika skäl, att säga upp mig från ett riktigt välbetalt jobb för att gå ner på deltid (och senare enbart eget företagande) för att bland annat skriva (och återhämta mig).

Om någon nu är intresserad så tjänar jag väl ihop till en månadslön eller så från boken Spelet om klimatet om det inte händer något dramatiskt. Övriga inkomster från bloggande, övriga böcker, föredrag och enstaka artiklar handlar väl om ett par månadshyror totalt sett (över ett decennium). Så nej, jag är ingen entreprenör (och kanske skulle behöva Troeds råd).


Avslutar med ytterligare ett urbota dumt inlägg från PR-konsulten Patrick Moore, framträdande klimatdebattör:

13 reaktioner på ”Dumheten breder ut sig

 1. petergrafstrm

  Dom som dominerar från väst är utvecklingsfientliga malthusianer.
  Dom är motståndare till att hela befolkningar ska vara välutbildade.
  Pilgrim Society som var (och är) en paraplyorganisation för det angloamerikanska etablissemanget lanserade före första världskriget direktiv för sina amerikanska medlemmar att hålla utbildningsnivån låg för amerikanska befolkningen för att de skulle vara lättare att kontrollera och så att Usas lönelägen skulle kunna pressas ner till Storbritanniens nivå.
  Usas oligarker ingick i Pilgrims och följde instruktionerna.
  John Dewey var en av deras ideologer som lärde ut att det inte var värt att hysa åsikter som inte delades av majoriteten – dvs en utpräglat kollektivistisk syn.
  Han och Bertrand Russel pläderade för att Kina inte skulle få bli kapitalistiskt och en pseudokristen organisation under Pilgrims kontroll användes för att i smyg understödja träningen av Maos medhjälpare. Mao själv fattade nog inte sammanhanget fullt ut.
  Skälet till att dom är mot kapitalism hos rivalerna är samma som att dom är mot utbildning här:
  Ty det skapar konkurrens och oligarkin har redan så mkt makt att dom vill hellre bevara status quo.
  Deras valspråk skulle kunna vara: Vi härskar genom att bevara andras underutveckling – inte genom att försöka förbättra oss själva ty det är så jobbigt…. 🙂
  Svenska etablissemanget är anglofiler och lyssnar andäktigt till britternas och amerikanernas föredragshållare vilka sällan avviker från det västliga etablissemangets narrativ.

  1. Man måste anpassa axlarna efter vad som ska visas i grafen. Moore har satt värdet till -84C upp till +54C, vilket är helt irrelevant i sammanhanget. Grafen visar jordens medeltemperatur och den har som bekant ökat lite drygt 1C under den visade tiden, och vi pratar om vådan att nå 2-4C. I hans utzoomade skala skulle inte ens senaste istiden (ca 6C lägre än nu) synas. En ökad medeltemp på +/-20C är t ex helt vansinniga siffor bara det. Men det är ingen slump att han gör så här, han är en propagandaist så det står härliga till och vet precis vad han gör https://mathsnilsson.se/2020/04/28/klimatet-har-alltid-varierat-variant-x/

   1. Benny

    Kalla petioder beror kanske på andra orsaker än just koldioxid? Varför snöar man in (attribuerar) på just denna annars ganska trevliga gas? Under bronsåldern hade vi ju medelhavsklimat precis som dagens medelhavsländer som Grekland och Spanien). Då var årsmedeltemperaturen cirka 2 grader högre än nu. ”Vkingatiden” var så varm att vi nordbor enligt forskarna bildade bosättningar på Grönland.
    Under 1300-talet skedde en klimatförsämring som sträckte sig 500 år framåt i tiden, Lilla Istiden. Glaciärerna ökade i storlek. Denna Lilla istid var på topp fram till 1600-tslet med årsmedeltemperaturer hela 2 till 3 grader lägre än idag. Denna Iskalla period toppade under 1700–talet vilket sammanfaller med tidpunkten före den industriella epokens början. Klimatpolitikerna/alarmisterna tar alltid denna tideräkning som utgångspunkt i jämförelsen med nutid.
    Klimatet har därefter onekligen successivt blivit lite varmare. Men mycket långsamt precis som tidigare förändringar. Varför skulle just koldioxid vara boven i dramat idag? Nåt nödläge verkar inte vara för handen.

  2. Thomas P

   Benny, vad skulle du säga om en läkare som ritade en feberkurva med samma skala?
   ”Titta här, du kan inte vara sjuk, kurvan är ju nästan helt plan”.

   1. Sven

    Kroppstemperaturen är ju ganska konstant medan temperaturen på jorden varierar avsevärt mycket mer.

   2. Thomas P

    Global medeltemperatur har inte varierat mer än kroppstemperaturen från senaste istidens slut tills vi började värma upp jorden.

 2. @Benny
  Ingen klimatforskare som säger att klimatet enbart handlar om koldioxid.

  Bra video på ämnet trots 14 år på nacken:

  ”Climate Change — isn’t it natural”

 3. Pehr Björnbom

  Benny,

  ”Varför skulle just koldioxid vara boven i dramat idag?”

  Idag är denna fråga besvarad av vetenskapen på ett övertygande sätt. En utmärkt genomgång finns i den populärvetenskapliga presentationen av årets nobelpristagare i fysik Två av dem fick nämligen priset för sin klimatforskning. Läs och begrunda:

  Klicka för att komma åt popular-physicsprize2021-swedish.pdf

  Följande slutord om de två klimatforskarna ger ett kort och koncist svar på din fråga:

  ”Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har bidragit till mänsklighetens största nytta, i Alfred Nobels anda, genom att sätta våra kunskaper om jordens klimat på fast fysikalisk grund. Vi kommer aldrig mer att kunna säga att vi inget visste – klimatmodellerna lämnar klara besked. Håller jorden på att värmas upp? Ja. Är det ökad mängd växthusgaser i atmosfären som är orsaken? Ja. Kan detta förklaras med bara naturliga faktorer? Nej. Är det människans utsläpp som är anledningen till den allt högre temperaturen? Ja.”

  1. Det är självvald inaktivering av mitt Twitterkonto. Vet inte om jag överlever en valrörelse på Twitter 😉 Fick nog, är man lite trött i själen är det inget bra ställe att hänga på. Tillfälligt inaktiverat dock, lär nog kolla läget igen innan det raderas helt (30 dgr).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s