Jens Ganman (”årets svensk”) på tunn klimatis

Tidskriften Fokus har delat ut priset Årets Svensk 2019 till Jens Ganman. Kravspecifikationen lyder:

”Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade.”

Jens Ganman är en samhällsdebattör, författare, artist och frilansskribent enligt Wikipedia. Jag brukar ha dålig koll på ”kändisar” och mina kunskaper om Ganman sträckte sig till hans cirkeldiagram med sarkastiska texter som virvlat förbi i flödet. Det mesta verkar handla om invandring (?) men likt många andra som är drivande i den frågan har han också åsikter om klimatdebatten.

Fokus motiverar sitt val med bland annat följande:

”I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten. På frågan »vem ska granska granskarna«, svarar han glatt »jag!«. Tonläget är högt och skruven rejäl.

Så, varför inte ta en titt på hur han avslöjar hyckleriet inom klimatdebatten?

Ganman har på sin blogg recenserat Malena Ernmans bok Scener ur hjärtat (det är alltså Greta Thunbergs mamma om någon missat det). Han anser att hon är farlig och har en fascistisk inställning till oliktänkande i klimatdebatten och vill tysta ner röster som till exempel Lennart Bengtsson (klimatforskare, pensionerad professor).

Han har lagt in en rad länkar och bilder i den löpande texten som jag antar ska ge tyngd åt argumenten(?). Det börjar med nedanstående bild som ”bevisar” att ”forskarna larmade om en ny istid på 70-talet” och nu är det tvärtom:

Facebook_meme_Global_Cooling_11.gif

https://www.snopes.com/fact-check/the-coming-ice-age/

Det är bilder som snurrat runt på nätet i åratal. Den högra är korrekt men den vänstra, som sägs vara från 1977, är manipulerad. Originalet är från 2007 och har rubriken ”The Global Warming Survival Guide” (Överlevnadsguide till den globala uppvärmningen).

Detta vet Årets svensk Jens Ganman, han har till och med länkat till faktakollen men väljer ändå att lägga upp den felaktiga propagandabilden.

(Här är en länk till ”Charneyrapporten” från 1979 som sammanställt kunskapsläget om klimatvetenskapen. Om ni vill ha fakta).


Ganman tar också upp att forskarna inte alls är eniga om vetenskapen bakom ”klimathotet” och att ”det finns många röster som opponerar sig mot de tvärsäkra teorierna om global uppvärmning, isavsmältning, höjning av havsnivån och inte minst  mot företeelsernas orsaker och långsiktiga implikationer. Och det finns också massor med journalister som rapporterar saker hals över huvud; utan att bry sig om den vetenskapliga basen.

Här länkar han till ett fel i IPCC:s AR4-rapport från 2007. Det hade där påståtts att 80% av Himalayas glaciärer skulle smälta bort till 2035 med en referens till en WWF-rapport, vilket inte alls stämde.

Pinsamt förstås och det hanterades heller inte bra av dåvarande IPCC-ordförande. Men det är från en 3000 sidor lång rapport och från WG2-delen (som hanterar effekterna av klimatförändringarna på natur och samhälle). I WG1-rapporten, som beskriver den fysikaliska vetenskapen bakom klimatförändringarna, finns det inga såna här uppgifter eller prediktioner om framtida utveckling. Felet har inte påverkat någon slutsats eller ens nämnts i någon sammanfattning whatsoever.

”Miljölarm säljer lösnummer”, säger Ganman. Och att blåsa upp detaljer till ofantliga proportioner ger en väldig hejarklack på nätet.

(Läs mer om de fel som hittades i IPCC AR4 och förfasas på till exempel Real Climate).


Ganman kommenterar vidare:

”Den här aspekten – den mediala sensationalismens tveeggade svärd och klimatalarmisternas  bekräftelsebias – diskuteras inte i Ernman/Thunbergs bok. På sidan 91 slås det tvärtom fast att ‘det nästan inte finns någon som förnekar klimatkrisen längre’.

Det beror förstås var man letar; och hur man ropar i skogen.”

Ganman illustrerar det med en bild på boken ”A Disgrace to the Profession” skriven av Mark Steyn. Den handlar om hur forskaren Michael Mann och hans två kollegor, Bradley och Hughes, skulle ha fuskat fram sin hockeyklubbliknande graf från 1998-99 (två artiklar) som blivit en symbol för hur den pågående uppvärmningen är exceptionell.

Klimatdebattens tröttaste zombieargument (och ja, jag har skrivit om det flera gånger tidigare).

Manns et als studie fick rättmätig kritik angående den statistiska metodik de använt men det påverkade inte slutsatsen. Det är utrett sen länge, studien är också replikerad av andra. McIntyre och McKitrick lyckades inte göra det eftersom de inte gjorde som Mann hade gjort och de utelämnade mätserier.

Vänstra: Mann et als, hockeyklubbsgraf till vänster,
Högra: Manns + två andra mätserier från samma IPCC-rapport, fig 2.27

Mann beskylls också för att inte ha lämnat ut rådata och kod till studien. Det är helt fel, du kan ladda ner det själv, inklusive Fortrankod (och nej, Mann förlorade inte någon rättegång). De har dessutom uppdaterat studien 2008 och använt bättre proxydataserier från 2000 år tillbaka i tiden, både med och utan trädringsdata (som också kritiserades), och utan att använda den kritiserade statistikmetodiken (Mann har inte använt den sen år 2001).

Det finns nu en hel skog av ”hockeyklubbsgrafer” från en lång rad olika forskargrupper som använt olika mätserier. Ältandet av Manns +20-åriga hockeyklubbsgraf är lika relevant som att klaga på Windows 98:s prestanda. Men uppenbarligen kan man belönas för att vara så oinsatt. Läs mer här.

Mark Steyn har för övrigt ingen som helst bakgrund inom vetenskap och forskning men verkar vara en god debattör (ironi) och liknade Mann vid en dömd pedofil:

”Mann could be said to be the Jerry Sandusky of climate science, except for instead of molesting children, he has molested and tortured data.”

Man väljer sina källor.


Ganman länkar till en debattartikel i Forbes som diskuterar det där vi alla har hört till leda nu, att 97% av forskarna är överens om vetenskapen bakom klimathotet. Och det är en enkätundersökning av Cook som dissekeras.

Nej, jag är inte särskilt förtjust i åsiktsundersökningar om en sådan här sak men det finns en lång rad andra undersökningar som ger samma resultat, t ex har tiotusentals vetenskapliga artiklar kontrollerats osv. Mer viktigt, konsensusrapporter från IPCC, WMO, BAMS, National Climate Assessment (USA) m fl kommer alla till samma slutsatser. Det krävs en konspiration vars like världen aldrig skådat tidigare för att förklara bort det.

Och vem skrev insändaren i Forbes? Det var Alex Epstein, grundare av den vinstdrivande tankesmedjan Center for Industrial Progress som lever på den här och andra miljödebatter och lobbar för användandet av fossila bränslen.

Man väljer sina ”oberoende” källor som sagt.


Ganeman länkar till en artikel i National Geographic som berättar att några Nya Zeeländska forskare (bl a Craig Stewart) borrade sig igenom havsisen på ett enormt område i Antarktis (Ross Ice Shelf). De blev förvånade av att se att undersidan frös istället för att smälta som de hade förväntat sig. En nyhet som naturligtvis spred sig i valda delar av bloggosfären.

Samma forskare (Craig Stewart) intervjuas i en annan artikel från BBC angående en vetenskaplig artikel de publicerade ett år senare i Nature Geoscience. En annan del av Ross Ice Shelf visar tecken på en snabbare avsmältning än tidigare. Olika mekanismer, mer kunskap. De mörkade inte oväntade resultat som så ofta påstås.

Vuxna människor borde kunna tycka det är intressant men i dagens läge likställs osäkerheter med att man inte har en aning om någonting och att det ligger en konspiration bakom.


Ganman spekulerar i att Enman/Thunbergs bok är lite av en terapi för dem själva och:

Deras värld är den vita, övre medelklassens; kanske den största ekokammaren av dem alla. I den världen regerar känslorna, värderingarna, värdegrunden… Viljan att problematisera de egna dogmerna, och de historiska kunskaperna om hur miljöfrågan rapporterats de sista 40-50, åren lyser med sin frånvaro.”

Här klipper han in bilden från FN:s miljökonferens i Stockholm 1972, DN:

Klipp Expressen FN-möte 72

Hur stor kunskap har Ganman själv om miljöfrågor utöver sina känslor? Konferensens mål var att få fram ett sätt att hantera miljöproblem som gick över landsgränser och då fanns det en uppsjö av dem: surt regn från SO2-utsläpp, kvicksilver, PCB, DDT, bly osv … Vilken av dessa vill vi ha tillbaka? Ska vi skita i att hantera problem som detta eftersom det krävs internationella samarbeten?

Precis alla dessa miljöregleringar vi nu är bortskämt tacksamma för har motarbetats på exakt samma sätt och med exakt samma argument från exakt samma grupper som i klimatdebatten nu. Här några citat från när blytillsatserna i bensin skulle regleras, kan vi inte få ett sarkastiskt cirkeldiagram om hur alarmistiska de är? Vi har ju facit och varken olje- eller bilindustrin gick i graven direkt:

“The whole proceeding against an industry that has made invaluable contributions to the American economy for more than fifty years is the worst example of fanaticism since the New England witch hunts in the Seventeenth Century.”

“threatens the jobs of the 14 million Americans directly dependent and the 29 million Americans indirectly dependent on the petrochemical industry for employment.”

Och hoppsan, Ganman drog visst till med häxprocessargumentet direkt efteråt som en liknelse till varför vi lyssnar på Greta Thunberg, så originellt:

”Lite som under häxprocesserna under 1600-talet då vuxna också lyssnade andäktigt på vad små barn hade att säga; hur motsägelsefullt det än var.”


Jag har själv inte läst Enmans bok och kanske är det den pekoral Ganman anser den vara? Han säger sig inte lita på Enmans klimatexpertis. Nej, det låter bra, det bör ingen göra, det finns klimatforskare som håller på med sådant, frågan är varför han själv ständigt länkar till alternativa källor som inte ha med forskning att göra? Och när han gör det så bli det också fel:

I ett Facebookinlägg påpekar han att det faktiskt funnits varmare julaftnar förr. Jaha, gäsp, där ser man (vem har sagt att vi ska bortse från naturliga variationer?). Men han länkar även till två vetenskapliga studier:

”För att strö ytterligare salt i såren: sista månaden har det ramlat in två oberoende rapporter – en finsk och en japansk – som presenterar alternativa förklaringar till de globala väderfluktuationerna.”

Ganman FB inlägg

Den ena är skriven av Jyrki Kauppinen och Pekka Malmi, vid institutionen för fysik och astronomi på universitetet i Åbo. Det visar sig vara en artikel från Arxiv, det vill säga den är inte publicerad och inte granskad. Den refererar till sex artiklar varav fyra är skrivna av artikelförfattarna själva och två utav dem är i sin tur inte publicerade (om du inte har koll på hur en vetenskaplig artikel brukar se ut så kan jag bara säga att det här är rent absurt).

Ni kan själva läsa kritiken från experter på området på Climate Feedback. Ett par inledande punkter från Timothy Osborn, Professor, University of East Anglia, and Director of Research, Climatic Research Unit (det finns mycket mer i länken):

”(1) They claim that climate models cannot be relied upon but do not demonstrate this.
(2) They instead make a new climate model (despite this being in contradiction of (1)).
(3) Their new climate model is unvalidated. It is based upon datasets of cloud and humidity without any sources given and which are not up-to-date. They provide no assessment of the accuracy of the data used—these variables are very difficult to measure on a global basis over the time period used. No physical basis is given for their new climate model (e.g. no process is given for how higher relative humidity can make the globe cool).”

Och detta vet Ganman om, lite längre ner i sitt inlägg ger han nämligen länken till Climate Feedback under ”alternativa synsätt” och lägger till:

”Vissa hävdar att Kauppinen/Malmis skrift inte gills eftersom den inte är ”peer-reviewed” (granskad av andra forskare)… men å andra sidan brukar vi ju släppa fram både barn, skådespelare, influänsärsch, och annat löst till mikrofonen i Aktuellt och P1… så…”

Nej, det är inte för att den inte är peer-reviewad som den inte ”gills”, det är för alla de argument som ges i den länk Ganman själv angett. Det finns ingen grund till det som påstås i artikeln. Ganman vet uppenbarligen om det men skiter i det och sprider det vidare ändå (ja, jag vägrar tro att han inte förstår det som skriv på Climate Feedback).

Det handlar inte ett dugg om att belysa saken från olika sidor, men det ger väl följarskaror antar jag…

Den andra artikeln är skriven av professor Hyodo och handlar om att kosmisk strålning påverkar molnbildningen och ger en paraplyeffekt som reflekterar solstrålar och kyler ner klimatet (”Svensmarks hypotes”). Mer specifikt rör det ett tillfälle för knappt en miljon år sen då jordens magnetiska poler växlade plats och jordens magnetfält blev markant svagare, vilket resulterade i att mängden kosmisk strålning som träffade atmosfären ökade med mer än 50%.

Flera olika forskargrupper har visat på labb att själva mekanismen bakom att kosmiska strålar kan inducera molnbildning är trolig, men däremot finns inte någon korrelation mellan kosmiska strålar, molnbildning och temperatur i den riktiga atmosfären som kan förklara nuvarande uppvärmning (och några 50%-iga ändringar i kosmisk strålning är vi inte i närheten av). Till och med Svensmark själv sa att en kylning påbörjades 2009 och att det skulle fortsätta om hans hypotes var rätt. Så blev det inte.

Kanske Ganman kunde ge en inblick i hur Hyodos artikel ger en ”alternativ förklaring till de globala väderfluktuationerna” vi ser idag?

Han lägger till: ”…kanske man även kan lyssna en stund på dessa herrar? Som dock ÄR vita. Och män. Möjligen även heterosexuella… så… kanske inte.”

Samma offerkofta dyker upp i Henrik Jönssons champagnesamtal med Ganman. De är båda upprörda över att folk lyssnar på Greta Thunberg. De beundrar hennes driv och vill absolut inte klaga på henne som person (mest av allt verkar de tycka synd om henne för att hon blir utnyttjad), men hon har ju fel! Men ingen lyssnar så klart på dem för att de är vita män. Buhu!

Nej, anledningen till att det inte går att ta er på allvar (kan förstås bara tala för mig själv) är att ni sprider en massa dynga utan substans vidare. Ganman gör det uppenbarligen fullt medvetet. Det är dessutom gammal skåpmat som har harvats runt i decennier.

Årets svensk ska alltså ha gjort Sverige bättre. På vilket sätt blir det bättre av att folk utan minsta uns till källkritik ljuger och sprider urgamla, motbevisade rykten vidare?

Det finns säkert mer men jag orkar inte. Kritisera klimatdebatten för all del, det finns mycket att klaga på, men om man behöver ta till lögner, ovidkommande debattartiklar från amatörer och lufta sin upprördhet över Greta Thunberg så har man kanske inte så mycket mer än känslor att komma med?

Men visst, det är förmodligen inte på grund av klimatgrejen han fått pris, det är säkert mycket bättre underbyggt i ”invandrarfrågan” … (jag plockar bort kommenterar om den så lägg inte energi på det).

Man kan tycka vad man vill om Gretas budskap, men finns det något mer demokratiskt än den process hon har satt fart på? Eller ska politiker bara kunna påverkas av lobbyister från bolag med astronomiska ekonomiska tillgångar?

Juryn bestod av:

Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus.
Nina Solomin, journalist, författare och kommunikationsansvarig för »Expertgruppen för biståndsanalys.
David Eberhard, överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus.
Birgitta Stymne Göransson, styrelseledamot med inriktning på lifescience, innovation och tech.
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet.
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Cats inom Försvarshögskolan.
Joel Halldorf, docent i teologi på Uppsala universitet.
Bella Goldman, Marknads- och kommunikations-direktör för Lidl Sverige.
Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank.

Jag har tidigare skrivit om Hakelius bristande insikt om vetenskap här.

36 reaktioner på ”Jens Ganman (”årets svensk”) på tunn klimatis

  1. Mikael Olsson

    Åsså är fossil lobbyn med Johan Hakelius och ett gäng teologer och statsvetare från Uppsala, diverse gårdfaruhandlare och psykologer i full gång igen och sätter sin prägel på ett naturvetenskapligt område..

  2. Kari Viitanen

    Det är tröttsamt att ständigt dyka på dessa bloggar med bevis för att allt motståndare säger är fel.

    Jag kräver ingenting, bara vetenskap.

    Jag lämnar med detta citat, förhoppningsvis kan någon ta till sig det i sig vetenskapliga hjärna.

    ”Ältandet av Manns +20-åriga hockeyklubbsgraf är lika relevant som att klaga på Windows 98:s prestanda. Men uppenbarligen kan man belönas för att vara så oinsatt.”

    Ja, tyvärr får man kritisera forskning som visats dra felaktiga slutsatser, även om det är obehagligt för ens bild av verkligheten.

    Kari

  3. Gunilla Teckenberg

    Applåder Maths! Och ett stort tack för att du på ett utmärkt sätt orkar bemöta alla missuppfattningar, rena lögner och konspirationsteorier.

  4. petergrafstrm

    Ang slutfrågan i din artikel:Greta ÄR väl i realiteten en lobbyist för mäktiga intressen bara med en mer tilltalande mask. Jag menar du hävdar väl inte på allvar att någon skulle gett henne en sån plattform om hon utifrån självständigt tänkande argumenterade tvärtom?

    Men trots min negativa inledning vill jag uttrycka tacksamhet för det du uträttar i artikeln med klargörande av sånt som eljest dränks i flödet.

    Iom att du också håller med om en del oegentligheter i det förflutna av en del kritiserade individer så misstänker jag att det är klokt med en hårdare både intern kritik inom IPCC och en utåtriktad presentation av såna redovisningar för att folk ska bli mer mottagliga för bra info.
    De borde kanske ta initiativet mer till att belysa både det bra och mindre bra som förekommit oavsett om det var slarv eller något annat. Annars är ju risken att det goda dras ned och att en växande del av massan inte tar till sig det.

    Hakelius har ju länge annonserat för Fokus med att dom vill ha en öppnare debatt och Ganman är alltså i hans smak verkar det eftersom han kanske röstat fram honom.
    Ganmans brister som du pekar på belyser behovet av en välplanerad debattserie i publicerad service så att det går att successivt bygga en konsensus istf nuvarande enorma splittring.
    Jag hoppas att överheten och medierna inser att detta behövs. Och att dom inser att det inte går att fortsätta tiga ihjäl stora opinioner.
    Tyvärr verkar det som om överheten ist förbereder sig på att kunna mota bort nån sorts uppror medelst ett omfattande trafikövervakningssystem enligt Kristoffer Hell.
    Han påpekar att dom hänvisat till att dom vill minska trafikolyckor, men att kamerorna har en geografisk fördelning som totalt motsäger det.
    Det kanske inom försvaret motiveras som en del av ett invasionsförsvar men eftersom dom ljuger om motivet kan man ju inte lita på dem.

  5. Jimmy

    Det här är bland de bästa kritiska inläggen gällande Ganman som jag läst. Sakligt och behärskat. Jäkligt snyggt! Även om jag håller med många mindre sansade kritiker så tenderar nog sådana bara spä på dramatiken kring utmärkelsen och personen ännu mer. Sådant här är mycket bättre.

  6. Erik

    Ganman har fel om klimatet och din kritik av honom är välförtjänt.

    Dock är det knappast för hans insatser i klimatdebatten han fått priset. Han har mest varit aktiv inom ämnena media, invandring, brottslighet, partipolitik och liknande och man kan väl anta att det är för sina insatser där han fått priset.

    Klimatfrågan är en jättefråga globalt, men svensk påverkan är på promillenivå, så därför är det rimligt att ifrågasätta om så stor tyngd ska läggas på en pristagares uppfattning i den frågan.

    T.ex. skulle jag mycket väl kunna tänka mig att en vinnare av årets svensk skulle kunna ha haft jättefel i invandringsfrågan (t.ex. påstått att asylinvandringen skulle ge ekonomisk vinst åt landet) utan att etablissemanget skulle ha någon invänding mot att denne fått pris.

  7. Pingback: Axess: ”kraven på lydnad i klimatdebatten” – Maths Nilsson, författare

  8. Pingback: Patrick Moore. En studie i förnekelse. – Maths Nilsson, författare

  9. Pingback: Diagnosiskt klimattest för ledarskribenter – Maths Nilsson, författare

    1. Vad har det med saken att göra? (det snöade i Florida) Garnman har fullt medvetet spridit ett manipulerat foto med ENDA avsikt att förvilla. Punkt!

  10. Pingback: Svenskar 3:e minst oroliga och näst mest skeptiska till klimathotet – Maths Nilsson, författare

  11. Pingback: Är jag en klimatjihadist? Del II. Lindzens irishypotes – Maths Nilsson, författare

  12. Pingback: Alarmism om istid på 70-talet? Konsten att plocka körsbär – Maths Nilsson, författare

  13. Johan

    Du får det att låta som 70-talets oro för en kommande istid är en myt. Det är den inte alls. Kommer själv ihåg att det var ett hot som rätt ofta togs upp i dåtidens massmedia. Det ordnades internationella konferenser där frågan behandlades och media rapporterade brett. Dock inte alls i samma utsträckning som idag när det gäller uppvärmningen.

  14. Pingback: Varför trampar ”klimatkritiker” alltid så snett? – Maths Nilsson, författare

  15. Pingback: Dumheten breder ut sig – Maths Nilsson, författare

  16. Pingback: ”Hur klimatrörelsen gav Ryssland makten” – Maths Nilsson, författare

  17. Pingback: Nya Tider skriver om köldrekord och solen (Grand Solar Minimum / Maunder minimum) – Maths Nilsson, författare

  18. Pingback: Klimataktivisterna – Maths Nilsson, författare

  19. Pingback: Klimatlucka 2: Larm om ny istid – Maths Nilsson, författare

  20. Pingback: Recension av Elsa Widdings (SD) nya klimatbok, del 2 – Maths Nilsson, författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s