Spencer och påstått dåliga klimatmodeller

Kanske får några nya tittare efter min debattartikel i Aftonbladet idag. Nämner där att man bör förhålla sig skeptisk till det man läser på nätet, även om det kommer från en person med ärbara akademiska titlar. Och att det finns outtömliga alternativ att framställa statistik så det passar ens budskap. Nedan följer ett exempel som en lekman (i alla fall jag) omöjligt kan reda ut på egen hand. Nedanstående är alltså inte jag som har gjort utan moyhu: No, global warming is not 50% of what CMIP6 models predict.:

Roy Spencer är en så kallad ”klimathotsskeptisk” amerikansk klimatforskare. I våras menade han att klimatmodellerna visar dubbelt så stor uppvärmning som faktiskt observerats. Och det ser onekligen ut så i nedanstående bild, där modellkörningar som ska ingå i den kommande IPCC-rapporten redovisas (CMIP6):

Det visar sig dock att 50 av dessa 68 modellkörningar kommer från en enda ”högkänslig” modell. Utfallet i Spencers bild är alltså gravt viktat. Det finns mängder med modeller och då Spencer gjorde inlägget var en majoritet av dessa inte inrapporterade (tror man räknade med att få in resultat från ett hundratal till CMIP6 (?)).

Det som visas är heller inte den globala medeltemperaturen utan enbart temperaturen över haven (60N-60S). Men även här jämförs äpplen och päron. Kontentan är att om rätt jämförs med rätt presterar modellerna ganska bra:

Gavin Schmidt (NASA) visar att denna bild stärks när fler resultat har inkommit. Den modell Spencer viktat väldigt hårt sticker ut (de gula kurvorna nedan):
Bild

Detta är heller inte första gången Spencer väljer att körsbärsplocka ut data som visar det han vill visa. Forskaren Andrew Dressler:

Bild

Det här är ingen engångshändelse utan mer eller mindre standard i klimatdebatten.

[Tillägg 28/7: Med det sagt, så har vissa modeller till CMIP6 visat för mycket värmning. Här en text som ”båda sidor” om klimatåsiktsstängslet säkerligen kommer missbruka: U.N. climate panel confronts implausibly hot forecasts of future warming | Science | AAAS (sciencemag.org)

Det är också värt att notera att de modeller som visade en hög uppvärmning också var dåliga på att reproducera historiska data. De klarade alltså inte av kvalitetssäkringen och harr därför inte heller haft inverkan på prediktionerna i IPCC:s senaste rapport, läs mer på Real Climate]


Här ett annat exempel hämtat från Twitter idag. Dagens olympiska grenar är att 1) krympa skalan på den ena parametern i grafen (CO2) och 2) rita dit felaktiga värden på dden andra parametern (temp):

En känd ”skeptisk” skribent visar denna bild som bevis på liten uppvärmning:

Bild

När det i verkligheten ser ut så här:

Bild

Och det bara fortsätter. Följ länk, orkar inte mer för idag…:

4 reaktioner på ”Spencer och påstått dåliga klimatmodeller

    1. Thomas P

      Det spännande här är ju att ”skeptikerna” vanligen brukar anklaga IPCC för att vara en politisk organisation som alltid vill överdriva. Då borde man väntat sig reaktionen ”Titta, det är mycket värre än vi tidigare trott!” snarare än ”Det här verkar för högt, det var skumt”.

  1. Pingback: Jordan Peterson, klimat och Prager U – Maths Nilsson, författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s