Tankar …

Får en del kommentarer om att jag raljerar och bidrar till polariseringen i klimatdebatten. Det stämmer säkert ibland. Jag försöker verkligen vara saklig och referera till vetenskap men det håller inte alltid, en del inlägg hade jag nog kunna uttryckt mig annorlunda.

Flera tycker att jag skulle öppna kommentarsfunktionen på mina inlägg. Det vore förstås trevligt men det innebär i praktiken att jag skulle få ägna orimligt mycket tid på att bemöta länkar till konspirationsteorier, körsbärsplockade uttalanden och grafer och rensa diverse tillmälen. Jag har testat och nej, jag har varken tid, ork eller lust att min sida blir en megafon för allt skit som dyker upp.

Om ni vill ha exempel på vad man verkar få räkna med när man ger sig in i klimatdebatten:

I helgen var jag på västkusten för att fira en kompis som fyllde jämt. I fredags satt vi och hade trevligt innan vi skulle gå ut och käka när telefonen ringde. Det visade sig vara en upprörd Legenden Abbad vars video om klimatet jag hade kommenterat (se här). Han hade kollat upp mig och ville berätta vilken hycklare jag var som hade en bil. En Mazda 3. Han ville berätta att jag var kommunist och allt vad det nu var.

Och som han själv säger: ”vad han inte visste var att jag spelade in samtalet” och så la han ut det på sin Youtube-kanal med rubriken att jag var Avslöjad. Vilket scoop.

Nej, Legenden vågade inte berätta att han spelade in samtalet. Han kommer heller inte hitta ett uttalande där jag berättar hur folk bör leva sina liv angående flygning och utsläpp osv. Men han har absolut inget att komma med så han måste ljuga och hitta på. Ynkligheten blir knappast tydligare än så.

Och det säger väl en del om var nivån många gånger ligger när det kommer till klimatdebatten. Jag kan väl förstå att Legenden gör vad som helst för att få sin uppmärksamhet men alla dessa följare? Det krävs inte många sekunders eftertanke för att se att han inte är det minsta insatt i klimatvetenskap (eller vetenskap över huvud taget).

Jag vet förstås att det inte spelar någon roll vad jag säger eller gör i ögonen på hans följare. Det handlar inte särskilt mycket om fakta längre. Det är bara att läsa Gösta Petterssons (GP) uttalanden om Michael Manns ”hockeyklubbsgraf” och jämför med det jag skrivit i detta inlägg för att se att GP inte gör minsta ansträngning till att beskriva klimatdebatten ”ur ett vetenskapligt perspektiv” som han hävdar utan plockar ut valda delar.

Känns allt mer sorgligt hur många inte ens är nyfikna på fakta utan bara vill gapa och skrika på sociala medier. Hur länge dröjer det till vi får höra krav att vi inte bara ska undervisa om evolutionsteorin utan även ”intelligent design” och liknande i skolan?

Ja, det var väl bara det. Ursäkta ett bittert måndagsinlägg.

Här en bild från Nepal förresten. Ja, jag flög dit. Det var en välgörenhetsresa (om det spelar någon roll), vi lämnade över pengar till en by i en avlägsen dal som drabbats hårt av jordbävningarna.

MNIL5670

Jag har flugit några gånger mer sen dess. Inte mycket, typ en gång vartannat år och nej det är inget jag mörkar eller skäms för. Jag försöker göra vad jag kan, jag tog tåget till Berlin. Till Norrland. Jag hoppade av ett välbetalt jobb för att jag inte orkade med ekorrhjulet. Med mera.

En gör vad en kan. Men ingenting kommer lösas enbart av att enskilda personer gör små val. Och vetenskapen förändras inte om jag så skulle ha kört en monstertruck. Om du tycker jag är hycklare som påpekar det så fine, det säger mer om dig än om mig. Men å andra sidan verkar de som gormar högst om PK-maffia, snöflingor och vräker ur sig otrevligheter inte själva klarar av att ta minsta lilla motstånd utan att gå sönder…

 

 

 

 

 

 

En reaktion på ”Tankar …

  1. Stefan Lundvall

    Tack för många väldigt bra inlägg. Nej du är inte hycklare och du har rätt i att strukturella förändringar är nödvändiga. Enskildas val spelar också en viktigt roll, inte minst för att enskildas val sammantaget (som tex just nu ger ändrade trender för köttkonsumtion och flygresande) växelverkar med politiska beslut om strukturella förändringar. När beslutsfattare ser trenderna underlättar det för bättre politiska beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s