Viss propaganda bättre än annan…

Jaha, då var det snart dags för OS igen. Kan inte påstå att det känns särskilt upphetsande även om jag definitivt är idrottsintresserad, det har blivit mer ett reklamjippo än idrottstävlingar i mina ögon. Fullständigt abnorma pengar investeras i anläggningar o dylikt som senare kommer gapa tomma och vad jag förstår har även själva spelen medfört enorma förluster på senare år. Men visst är det väl kul att även lite mindre sporter får lite uppmärksamhet.

Och är det inte märkligt, när det kommer till viss inskränkning i yttrandefrihet, rätten att stjäla andras egendom på nätet osv bildas det mängder med högljudda protestgrupper. Men när det kommer till inskränkningar postulerade av företag och deras rätt att sprida propaganda finns det inte längre några hinder. Nu var det en artikel om huruvida man skulle bli insläppt på OS-invigningen bärandes en Pepsi-tröja när Coca-Cola var sponsor. Nej, säger löparlegendaren Sebastian Coe, det skulle du inte. Och använd för bövelen inte orden guld eller sommar i annonser om du driver företag i närheten av militärförläggningen, förlåt jag menar OS-byn, för de orden är köpta…
Och sälj inte pommes frites för det får bara ett speciellt liten kedja göra…

Å kanske kan man förstå det när de nu spenderat så mycket pengar för sina propagandakampanjer. Och så hänvisar man också till att Coca-Cola  investerar så mycket pengar på idrottens gräsrotsnivå, tänk vad man skulle förlora om man inte höll på CCs rätt till exklusivitet osv

Är det ändå inte lite skrämmande utveckling? Betala lite så kan man sen utöva lite utpressning om vad som får visas i TV och köpa vissa ord….

I ett inslag i Kobra efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan berättades att innan katastrofen gick det i princip inte att framföra någon kritik mot kärnkraft eftersom de bolagen sponsrade all media med så mycket pengar att de inte vågade publicera något negativt om dem.

BBC gjorde en serie Frozen planet om polarområdena. Sista delen handlade om den globala uppvärmningen och dess effekt på just polarområdena. Discovery USA köpte in alla avsnitt utom det sista med motiveringen att folk inte var intresserade (typ). Om du inte är så insatt i debatten så är just den globala uppvärmningen en mycket het (!) potatis i USA, kanske mer än någon annanstans. Framförallt är det en i det närmaste fanatisk libertiansk, företagarvänlig falang som driver häxjakt på forskare och alla antydningar till inskränkningar påtvingade av en mänsklig påbverkan av klimatet.

”Ten networks that would have run the episode opted out, citing fear of controversy and ”the reaction it might draw from America’s climate change skeptics”, including the fact that ”the timing of a one-sided global warming programme could be particularly sensitive in the U.S., where climate change is an issue in the presidential race
I mina ögon handlar Discoverys ”självcensur” enkom om just att inte stöta sig med den ekonomiska makten. Jag menar, om man nu sänder ett gäng program för folk som är intresserade av naturen i polarområdena, vem skulle tro att de INTE är intresserade av hur läget står till med avseende på klimatförändringarna?
(nu sände Discovery även det programmet till slut).

Ja, och exemplen är ju ganska många, var det inte i J-VM i fotboll som inte fick spelas på en arena (tror det var Elfsborgs) eftersom de vägrade stänga en Max-restaurang på arenan när någon annan hamburgerkedja var sponsor…

Hockey, där stänger man till och med av matcherna för att visa reklam…

Är det så vi vill ha det?

Filmen ”The greatest film ever sold” handlar just om detta med varumärken och reklam och företagens makt av det som produceras i medier. Där visas hur företag kan köpa in sig och göra reklam i undervisningsmaterial i skolan och allt vad det nu är. Men det var ganska kul att se vad de gjort i Sao Paolo där man förbjudit all reklam; på bussar utanför affärer osv.

Och naturligtvis dras ju paralleller till kommuniststyre osv. och rop på förlorade jobb och stora ekonomiska förluster. Nu fem år efteråt så har i alla fall inte staden gått under och en del (även PR-firmor) klagar inte. En undersökning visar på att 70% av invånarna är nöjda…
Jaja, man kan väl få tycka vad man vill. Men hur många är det egentligen som vill ha all jävla reklam tryckt upp i ansiktet precis överallt?

Och att man inte vill överlåta ALL makt och kontroll över samhället till bara att handla om ekonomiska aspekter från företagarnas synpunkt tycker inte jag är kommunism. Och oreglerade fria marknader är ju för övrigt bara rent nonsens, NÅGON kommer alltid sätta spelreglerna och historien visar ju med all tydlighet att någon fri och rättvis marknad finns inte med tanke på alla oligopol och maktdemonstrationer från de stora företagen osv…

Ojdå, vad allvarsamt det blev en dags om denna. Dags att dra ut i solen istället 🙂

En reaktion på ”Viss propaganda bättre än annan…

  1. Pingback: Säljfest och OS | Maths Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s