Rengöring av sensorn

Äntligen!

Har inte kunnat använda min nya kamera sedan hemkomsten från Indien (fan, nästan en hel månad sedan nu) på grund av att sensorn har sett ut som en oljemålning… Fick nämligen skit på sensorn när vi var där nere. Vilken tur att Camilla hade ett sprillans nytt rengöringsset med sig, tänkte jag. Försökte blåsa bort det men det gick inte alls. Hmm, det fanns det ju en liten borste också…

Ner med den och vifta bort. Voìla!!!

Eller inte, blev bara sju resor värre (såhär i efterhand kan man nog konstatera att den däringa borsten nog var tänkt till objektiv och inte en sensor 🙂 )

Så här illa var det (kamerans inbyggda ”dust mapping”):

DUST K5 A

Var på väg en gång att lämna in den en tidigare men då hade jag glömt sätta i batteriet (!) så det var bara till att vända hem igen. Idag gick det bättre, hängde på låset till Scandinavian Photo och de fixade det medan jag väntade och drack kaffe. Lite skillnad eller hur (klicka för större bilder):

Men jädrar vilket ocker det är, de tog 500:- för att göra det, samma pris som Schönherr.

Nu vill jag ju inte behöva lämna in det nästa gång det händer och frågade vad man behövde för atteraljer och fick 12 spatlar (500:-) plus en liten flaska med 8 mL rengöringsvätska (200:-). Som hittat, lovar att vätskan inte ens kostar en hel krona att tillverka, funderar på att ta med den till jobbet och analysera… Helt sjukt men vad ska man göra, nu fick jag en schyst deal av SP; sensorrengöringen ”gratis” om jag köpte skiten och det gjorde jag (man kan dessutom köpa ett förstoringsglas med lampa för 800:-, men nån jävla måtta får det vara … suck…

Fick lite praktiska tips:

1) Tag av objektivet, vänd kameran upp och ner (ja, med öppningen neråt alltså) och skjut av ett gäng kort (skaka bort damm)

2) Använd blåsbälg och blås försiktigt bort ev kvarvarande damm inne i kamerahuset

3) Droppa en ytterst liten mängd vätska på spateln och låt den sjunka in.

4) Dra försiktigt längs med sensorn utan att trycka för hårt

Jaja, bara att köra själv nästa gång (för en nästa gång kommer det att bli…). Tog några kort på ett vintrigt Stockholm på vägen hem, ville förstås vara kvar därute med kameran men roligare uppgifter väntade där hemma. Tvättstugan 😦

Västerbron Söder, vy från Västerbron

2 reaktioner på ”Rengöring av sensorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s