”Searching for Sugar Man” och ”Beasts of the Southern Wild”

Searching for Sugar Man

Ja, det har väl inte undgått någon att denna svenska film vunnit en Oscar för bästa dokumentär.
Handlar om muskikern Rodrigeuz som gav ut ett par plattor i USA i början på sjuttiotalet. De floppade dock rejält och han fick fortsätta leva i Detroits fattiga kvarter och helt okänd hanka sig runt på diversejobb.

Samtidigt förvandlas han till något av en legend i Sydafrika under de värsta Apartheidåren. På något sätt sprids hans skivor där och han blir faktiskt större än Rolling Stones och säljer asmycket skivor. Men det är det ingen utanför landet som vet om (förutom den som ägde Rodriguez skivbolag som fick royalties skickat till sig). Rykten går att han tagit livet av sig på scenen.

I slutet av 90-talet försöker en man i Sydafrika spåra upp denna Rodriguez (genom små uppgifter i hans låttexter bl a) och ta reda på vem han egentligen var. Och det är det filmen handlar om.

Helt klart en bra film och klart sevärd, sen har det ju en tendens att haussas upp lite väl mycket när det ges ut Oscars… Men det är väl lite av en drömliknande händelse som speglas, något vi alla kanske kan identifiera sig med någonstans längst inne; att bli upptäckt och erkänd, att någon ska komma i sin ”pumpa-vagn” och hitta en där mitt i all misär…

Beasts of the Southern Wild


Också detta en kritikerrosad film men av en helt annan karaktär. Huvudperson är en helt underbar liten flicka i södra USA där de lever i ett minst sagt bedrövliga förhållanden. Åtminstone om man frågar en ”normal” människa men de som bor där verkar tycka annorlunda. De vill inte flytta när översvämning hotar att ödelägga hela deras land. Denna flicka Hushpuppie lever med sin sjuka, alkoholiserade  pappa och man får följa allt från Hushpuppies synvinkel. En udda och känslofylld film, liknar inte mycket annat jag sett. Började sådär med en skakig kamera och berättarröst (hatar både och…) men den tar sig. Klart sevärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s