Nödlandning pga sparkrav -varför är folk upprörda?

DN rapporterar om att tre Ryanairplan fick nödlanda pga bränslebrist efter att de fått cirkla en stund vid flygplatsen efter ett oväder.

Klart jag förstår att man blir upprörd och det blir ju förstås även jag. Men det är väl egentligen ingen som borde bli förvånad när vi som vanligt både vill mumsa i oss av kakan och samtidigt spara den till senare. Vi har ett ekonomiskt system som mer eller mindre bygger på att den som säljer billigast vinner; personal, service och säkerhet är ju förstås kostnader och vad annars ska man skära ner på när vi alla vill flyga i princip gratis?

Och det är ju likadant med mycket annat;

-billigt kött kan inte framställas utan dopning med penicillin och storskalig och vidrig hantering av djuren (fast ingen vill att det ska vara så)
-vår tillverkningsindustri flyttar till låglöneländer där man inte behöver spendera särskilt mycket pengar på inre och yttre miljö (både pengar och teknik finns ju till exempel hos jättebolagen inom olje- och läkemedelsindustrin, men den miljöhänsyn vi tar för givet här hemma är inte alls självklart ”därborta där ingen kan protestera” -för vi vill ju ha billigare läkemedel förstås och AstraZeneca har ju tydligt visat att ägarna inte kommer backa undan från sina extrema vinstkrav, man satsar t o m 30-40 miljarder per år för att blåsa upp sin egen börskurs. Nya siffror visar också att 26 av de större bolagsbjässarna i USA betalar mer i lön till vd:n än i skatt, i snitt ligger lönen på 20,4 miljoner dollar, en ökning på 23% på ett år… )

Ja och exemplen är väl otaliga om jag bara orkade fortsätta…. Vi vill att allt ska vara billigt och så även jag. Men det är ju förstås inte rimligt att vi ska kunna köpa alla de saker vi gör för de priser som råder om de som tillverkade dem skulle leva efter våra standarder.
Så att Ryanairs säkerhetsmarginaler krymper är ju inget förvånande. Det är inbyggt i själva systemet. Och vad alternativet skulle vara har jag ingen aning om….

Det inser vi ju alla, egentligen. Men både du och jag kommer fortsätta blunda ett tag till, det är jag ganska säker på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s