Pappa staten slaskhink igen…

Jag har egentligen ingen aning om hur skolan fungerar idag, det var längesedan jag gick där och jag har inga barn där. Men jag kan inte låta bli att tycka att det känns lite farsartat med den privatiseringsvåg som nu pågår. SvD har en artikel om det idag och det är en mening som fastnar:

Om en enskild skola går i konkurs är kommunen skyldig att erbjuda den berörda eleven en annan gymnasieplats.”

Det är som vanligt alltså, det privata kan hämta in vinster men när det barkar åt h-e ja då ska pappa staten (eller kommunerna i detta fall) rycka in med pengapåsen. Och visst det är väl bra men det måste ju vara ett helvete att planera utbildningsplatser idag även om man vet i mycket lång förväg hur många det totala antalet elever kommer bli. Men framförallt, är det rättvist mot eleverna som hamnar i kläm? Ska man verkligen behöva göra en ekonomisk research av den skola man ska söka till och sedan gissa om det ska räcka ända fram till utbildningen är klar?

Och är all den där valfriheten som är så oantastelig verkligen bara till godo? Jag menar, det är ju inte konstigt att bli stressad över livet när man måste börja välja redan i sexan…

Nu tror jag inte för ett ögonblick att kommunla skolor skulle vara bättre än privata eller tvärtom men man borde ju fundera på om skolan är rätt område att BARA tänka i ekonomiska termer i? Såg filmen Best film ever sold där det visas att företag i amerikanska skolor tydligen kan köpa in sig för reklam i utbildningsmaterialet (bland annat). DET är i alla fall en utveckling jag INTE vill ha.

Man kan ju jämföra med elitidrotten (eller kanske inte), storklubbarna har intäkter som aldrig förr men går ändå med brakförluster varje år för att de måste betala fantasilöner till spelarna. Men det går ju alltid att ta ett lån, skjuta problemen på framtiden.
Nu senaste var det ju guldkandidaterna i dam-fotbollen som nog inte kan skjuta den mycket längre, framtiden alltså. Konkurs. Bye-bye.

Nu lockas det med egna lap-tops och gud-vet-vad för att få dit elever. Och finns det täckning är det väl bra. Men så verkar ju inte alltid vara fallet. Uppenbarligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s