Stigande kurvor…

Kanske sluta gnälla om vem som är mest maktkåt i riksdagshuset nu, det är ganska uppenbart att ni är lika goda kålsupare allihop. Oavsett pakt, allians eller vad det nu är… Kanske berätta vad ni vill göra åt dom här två grejorna istället?

2014 är på väg att bli varmaste året hittills. Havstemperaturen slår rekord som orsakar nederbördsrekord lite här och var i världen. Och så vidare… Allt enligt senaste statistiken från World Meterologocal Organization.  Här och var hävdas det att uppvärmningen stannat. Jahopp? Döm själva:

trend1

Hämtad från Real Climate 

Ganska poppis att plocka valda delar, t ex från toppåret 1998 och framåt och visa att ”kolla det händer ju inget”. Som t ex Bjorn Lomborg som ofta ges utrymme på SvD:s ledarsidor för att predika om att det inte existerar några problem, så länge man inte inför några regleringar förstås. Som här t ex.

Om man inte tror att koldioxid från fossila bränslen är något problem så är de också källan till ett av de större hälsoproblemen vi har redan nu. Bara inom EU beräknas 400 000 människor dö en förtidig död på grund av luftföroreningar. Och hälsokostnaden (för det är väl det enda som räknas) 900 miljarder euro. Bara det borde ju vara anledning att reagera kan man tycka…
Kinas svavelutsläpp i huvudsak från fossila bränslen motsvarar upp mot 40 Globen-arenor fyllda med koncentrerad svavelsyra. Till exempel.

Jahopp, och OECD släppte en rapport som konstaterar att de inkomstskillnader som skapats sedan 80-talet inverkat negativt på ekonomin. Kan ni tänka er? På självaste tillväxten! Och ingenstans har inkomstskillnaderna ökat snabbare än i Sverige…

Analytikern Michael Förster på OECD: ”Och dagens rapport visar att den så kallade nedsippringseffekten, tanken att göra rika rikare skapar välstånd i hela samhället, inte stämmer, säger han. Däremot finns inga tecken på att välutformade omfördelande åtgärder, som skatter och sociala förmåner, skulle vara skadligt för den ekonomiska tillväxten.”

Inkomtsfördelning över tid:

http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/skillnader/ :

skillnader 1991

1991

skillnader-2000

2000

skillnader-2012

2012

Inkomtsklyftor hävdas ju ge en bra drivkraft för att få folk att jobba hårdare och mer. Kanske det. Men det är i alla fall inte bra för tillväxten. Och finns det något annat än det som är viktigt i dessa dagar?

Jaja, nu blir jag väl kallad både miljömupp och kommunist (trots att det är från ekomiska högkvarteret infon kommer). I don’t care. But for the record: jag hittar inget parti jag direkt sympatiserar med.

Bjussar på en graf till, halt koldioxid i luften, temperatur och solaktiviteten:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s