Exxon inför rätta

Nämn en enda gång när någon klimatalarmist har fått rätt i sina spådomar!

Ja, det brukar låta ungefär sådär på social medier, senast imorse fick jag höra hur illa modellerna funkar. Allt beror ju på vilka krav man ställer i och för sig, men det här tycker jag inte är så illa (lugn det har med Exxon att göra):

År 1972, när jorden upplevt en period av nedkylning, beräknade Sawyer att vid millenniumskiftet skulle temperaturen ha stigit med 0,6℃. Det blev 0,5℃ (Nature 239, 23–26; 1972).

Historiska data (IPCC AR5):

Comparisons-of-simulated-and-reconstructed-Northern-Hemisphere-temperature-changes-v2

CMIP3-modellerna (2001):

Models vs obs 2019 maj

 

CMIP5-modellerna (2013):

model+obs+comps+Q2+2019

Eller varför inte ExxonMobil, här ett internt memo från 1982, deras uppskattning för 2019 är i det närmaste spot-on (ca 415 ppm CO2 och 1C).

 

Exxon prediction

Och det för oss till det som rubriken vittnade om. Efter år av utredning startade igår en rättegång mot Exxon i New York. Det vore förstås orättvist att skylla hela den globala uppvärmningen på Exxon när hela världen knarkar fossila bränslen och det är inte heller det som de anklagas för.

Det handlar i korthet om att de ska ha ljugit för sina investerare, interna dokument ska visa att de internt gjort beräkningar om ökade kostnader på grund av klimathotet men inte sagt ett ljud om det officiellt och därmed överdrivit värdet av sina tillgångar.

Interna memon, som det ovan t ex, visar att de hade klart för sig vad koldioxidutsläppen skulle ge för effekter när det kommer till uppvärmningen. En uppmärksammad artikelserie av Inside Climate News ligger bakom mycket av avslöjandena, Exxon, the road not taken.

Och det finns, om kanske inte prejudicerande fall, så än ett väldigt likt fall när flera amerikanska tobaksbolag blev fällda för att ha konspirerat mot det amerikanska folket genom att avsiktligt ha sått tvivel om hälsoriskerna (som de själva varit medvetna om). Det är mycket som är likt i det här i många avseenden, det är inte bara samma PR och lobbyorganisationer som ligger bakom offensiven mot den de vetenskapliga rönen, det är till stor del även exakt samma människor. Jag har beskrivit det mer i min bok Tvivel men du kan läsa en del i de här två inläggen: Ska vi leka konspiration del I (organisationerna) och Ska vi leka konspiration del II (personerna).

Ska bli intressant att se var det här slutar, flera åtal väntar runt hörnet för flera oljebolag…