Det finns en ganska tragikomisk slutknorr på den här historien …
År 2015 publicerade några forskare på NOAA en artikel i Science som rörde en uppdatering av temperaturmätserier. Den gav också förklaringar till att den så kallade uppvärmningspausen inte existerade (se mitt inlägg om det här) och det kom inte direkt som en överraskning att några inte ”gillade” den.
Republikanen Lamar Smith, dåvarande ordförande i House Committee on Science, Space and Technology, stämde t ex NOAA för att de skulle lämna ut all korrespondens inklusive mejl och allt som rörde artikeln eftersom han ansåg att det handlade om bedrägeri och att den hade forcerats fram för att gynna Obamas klimatpolitik.
Det gav ingenting.
Två år senare dök det upp en ”visselblåsare”, John Bates, som varit forskare på NOAA. I ett inlägg på Judith Currys blogg (populär bland pseudoskeptiker) publicerade han svidande kritik mot NOAA och den nämnda artikeln.
Han påstod att huvudförfattaren Thomas Karl haft ”en tumme på vågen” i studien och att NOAA:s interna granskningsprocess inte fungerade. Vidare skulle artikeln ha skickats iväg för publikation innan den interna granskningen varit klar. Data som användes i studien skulle heller inte ha gått genom hela NOAA:s arkiveringsprocess, Climate Data Records (som Bates hade varit med att ta fram) och de kvalitetstester det innebär.
Det resulterade i en artikel i Daily Mail om hur mätserier manipulerades och världens ledare blev lurade att investera i klimatåtgärder baserat på lögner. Lamar Smith fick naturligtvis vatten på sin kvarn och gick ut med ett pressmeddelande ”Former NOAA Scientist Confirms Colleagues Manipulated Climate Records”. Fox News, National Review med flera slog upp det stort och givetvis stormade det i bloggosfären och många på sociala medier gjorde allt för att sprida vindarna vidare.
I händerna på Lars Bern och SwebbTV skruvades retoriken upp till att Obama hade beordrat forskarna att manipulera temperaturerna.
Hua!
Eller tror ni det finns en annan sida av det här?
I efterföljande intervjuer säger Bates själv att han inte anklagade sina kollegor för att ha manipulerat data (t ex: E&E, Associated Press) utan det handlade mer om administrativa saker:
”The issue here is not an issue of tampering with data, but rather really of timing of a release of a paper that had not properly disclosed everything it was.”
En oberoende utredning tillsattes där människor fick jobba i månader för att gå igenom ett enormt material, bland annat 600 000 mejl. Men det visade sig att det inte hade begåtts några fel, ingen data hade manipulerats, vilket som sagt även John Bates själv erkände. Det fanns heller inga formella krav på att alla steg i NOAA:s dokumentationsprocess, Climate Data Records, var nödvändiga innan de kunde användas för publikation och det var inget som äventyrade kvaliteten på studien.
Hade publikationen stressats fram?
Science säger att de till och med haft en extra noggrann peer-review av artikeln eftersom de visste vilken effekt den skulle kunna ha på ”debatten”. Men visst, ett fel hittades: artikeln skickades från NOAA till Science en dag innan den formella interna granskningsprocessen på NOAA var klar. Upprörande, eller hur?
Daily Mail tvingades av The Independent Press Standards Organisation att skriva en rättelse på sin artikel (se länken till artikeln ovan) men det är förstås inget internet bryr sig om, sådana här historier verkar ha ett evigt liv.
Jaha, det fanns alltså inget bakom den här konspirationen (heller) och en himla massa pengar och jobb har lagts ner i onödan. I utredningsrapporten kom det dock fram en pikant detalj.
John Bates hade som sagt riktat allvarliga anklagelser mot att NOAA:s interna granskningsprocedur inte hade följts i det här fallet. Kan ni gissa vem som ansvarade för, och till och med hade signerat och godkänt just detta för den aktuella artikeln? Jodå, det var John Bates själv. Men det kom inte riktigt fram i blogginläggen etc …
”The MITRE Committee learned that the internal review, later criticized by Bates, was conducted and approved under his own authority. The MITRE Committee found no evidence that Bates ever mentioned this fact in his blog, email, or anywhere else in his discussion of the matter in public.”
Och när vi är inne på konspirationer, några lyfter fram att allt kanske bottnar i att Karl (författare till artikeln) tidigare hade plockat bort Bates från en chefstjänst på grund av motsättningar mellan Bates och andra i personalen. Tydligen finns det också en lång ”fejd” mellan två falanger inom NOAA, läs mer i Science Magazines artikel om fallet, se länk nedan.
Nåja, Bates prat om att data hade manipulerats var inte sant.
Punkt.
Inte för att det har någon som helst effekt på den här typen av diskussioner, läs mer Rådata, temperaturjusteringar och mygel.
Se länkar mm i inlägget på Real Climate.
Artiklar på Inside Science, FactCheck.org, Science Magazine.
Inlägg från forskare om den här saken: Peter Thorne (Maynooth University, Irland), Zeke Hausfather (Berkley Earth).
Studien har blivit replikerad flertalet gånger, t ex: Science Advances, Climatic Change, BAMS.
Artikeln i fråga:
T.R. Karl, A. Arguez, B. Huang, J.H. Lawrimore, J.R. McMahon, M.J. Menne, T.C. Peterson, R.S. Vose, and H. Zhang, ”Possible artifacts of data biases in the recent global surface warming hiatus”, Science, vol. 348, pp. 1469-1472, 2015. http://dx.doi.org/10.1126/science.aaa5632
Hej! Tack för dina viktiga texter om klimatkrisen och om alla underligheter som skeptiker etc håller på med. Jag har följt med i dessa senaste halvåret med stor behållning. Jag har bara en språklig detalj jag vill kommentera; såvitt jag vet säger man ”vatten på sin kvarn” och inte ”…på sin kran”. Kanske rättstavningsprogrammets hyss, men iaf! God fortsättning på jul- och nyårshelgerna Claes Uggla, Asklanda Vårgårda
Skaffa Outlook för Android
________________________________
Haha, det har du så klart rätt i (tror inte ens jag kan skylla på något stavningsprogram 🙂 ). Ska ändra genast.
Kul att höra att du läser!
God fortsättning själv
Pingback: Missar jag poängen om 70-talets ”Global Cooling” och Tony Heller? – Maths Nilsson, författare
Pingback: Är Klimatrealisterne realistiska? – Maths Nilsson, författare
Pingback: ”Man måste ju få ställa frågor!” – Maths Nilsson, författare