Lars Bern och SwebbTV mörkar data

MNIL7429

Lars Bern är sedan länge en aktiv tyckare i bland annat klimatdebatten, läs hans ”CV” på Wikipedia. Samhällsnytt, f d Avpixlat, lyfter fram honom som en ”legendarisk forskare” [sic] men det har inget med verkligheten att göra, han bedriver ingen som helst forskning och är inom klimatfrågan enbart en bloggare precis som jag.

Jag har tidigare läst en del av vad han har skrivit och kan hålla med om en del men det är så uppblandat med rena fantasier, felaktigheter och konspirationshistorier (se nedan) att jag inte tyckte det var värt att slösa tid på det.

Nu när den alternativa informationsspridaren SwebbTV blev (tillfälligt) avstängd på Youtube spreds rykten om att det var Lars Berns klimatprat på kanalen som var orsaken. Ingrid Carlquist (trillat-över-högerkanten-poddare/bloggare (eller vad de nu sysslar med)) avslöjade att det var regeringen som ringt till Google och fått dem avstängda. Men när det blev sådan uppmärksamhet i frågan ”ringde regeringen upp Google igen” (ja, det är ett citat) och bad dem släppa SwebbTV fritt igen. Allt enligt hennes källor …

Enligt Twitter skulle alltså Bern ”klä av regeringen” i klimatfrågan och nedstängningen var en påverkansoperation av vår regering och MSB. Lars Bern ser heller ingen annan förklaring på saken. Inget fel på hybrisen på den fronten direkt och naturligtvis var jag tvungen att titta efter 🙂

(Jag har för övrigt inga kommentarer om avstängningen i sig, följer inte dem och vet inte vad de brukar publicera).

Kollade två filmer och kommenterar dem nedan (valda delar, det blev tillräckligt ändå…)

Film: Myten om den farliga koldioxiden

Filmen innehåller inte särskilt mycket vetenskap utan mer teorier om hur globalister vill ta över världen genom FN och det visar han med två exempel, kolesterolmyten och koldioxidmyten. Han börjar med att påtala att hypotesen om kolesterols inverkan på hjärt-kärlsjukdomar bygger på forskningsfusk av Ancel Keys. Det är inte klimat men väldigt karaktäristiskt för Berns ”sanningssägande”, jag kommenterar det därför längst ner.

Bern beskriver sin version av klimatvetenskapshistorien och att det är den Rockefellerfinansierade Rom-klubben som ligger bakom. De bestämde att klimathotet skulle blåsas upp via FN som ”skickade ut forskare som skapade modeller som skulle bevisa hypotesen om förstärkningseffekter” … Något det enligt Bern inte finns några som helst belägg för. Rent nonsens och jag har tagit upp mängder av dessa belägg här på bloggen. Men låt oss titta på några specifika uttalanden:

14:36 Koldioxidens absorbans av IR ökar logaritmisk och har nått sin mättnad. 

Det är sant att den är logaritmisk men den är långt ifrån mättad och det spelar heller ingen roll om den skulle vara det vid jordytan. Jag har förklarat det här: Existerar växthuseffekten? (Och om du inte vill lyssna på mig finns det där en länk till den ”skeptiske” forskaren Spencers blogg där han förklarar).

15:26 De senaste 20 åren har temperaturen i stort sett legat stilla med undantag för El Niño 1998 och 2016.

Eeeh, nej det har den inte som synes i bilderna nedan, inte ens om man använder sig av UAHs satellitdata från nedre troposfären (högra). Den så kallade uppvärmningspausen är utredd sen länge: Vad hände med uppvärmningspausen?

Video Lördagsintervju med Lars Bern

Bern berättar om hur han efter att ha skrivit en insändare i SvD blivit utfryst och att han därför insåg att hans bok inte skulle få en enda recension i mainstream media, så därför startade han en blogg. Den fina offerkoftan, jag kan dela den med dig, det var få som visade något som helst intresse för min bok men skillnaden mellan dig och mig är att jag inte tror det ligger någon konspiration bakom …

12:30 Bern visar en graf på hur klimatmodellerna är totalt urkassa.

Bilden är förstås Christys ej vetenskapligt publicerade graf som beskriver äpplen och päron. Jag har skrivit om det här: Hur bra är klimatmodellerna? I själva verket fungerar de utmärkt även om de aldrig kommer vara perfekta (svarta linjen+gråa området är modeller och färgade linjer är uppmätta temperaturer av olika forskargrupper).

model+obs+comps+Q2+2019

16:10 Bern berättar att Obama beordrade sina myndigheter att mygla med temperaturdata och skriva om historien.

I slutet av videon visas också en artikel där en visselblåsare från NOAA berättar om hur myglet gått till, men massmedia i Sverige har förstås mörkat det. I själva verket handlade det inte alls om något sådant mygel och Daily Mail fick skriva en errata om att hela deras jätteartikel inte stämde med verkligheten, men det är inget SwebbTV vill att du ska få veta tydligen. Jag har beskrivit det (bland annat) lite mer i detta inlägg. Det finns en oändlig mängd påstående om manipulerade data, läs mer här: Rådata, temperaturjusteringar och mygel.

Och på tal om korrigeringar av mätserier, ”pseudoskeptiker” brukar alltid hänvisa till UAHs mätserier, den kanske mest korrigerade serien som finns men då verkar det inte spela någon roll: De sönderkorrigerade mätserierna.

28:20 Arktis isutbredning flukturerar med havsströmmar och har mycket lite med uppvärmningen att göra. 
28:50 Grönlands isar ökar
30:10 Antarktis är i det närmaste oberörd. Landisen visar inga som helst tecken på avsmältning

Arktis:

SeaIce arctic

Grönland: (Läs gärna även Kampen om Grönland ).

Den graf Bern visar i videon (den nedre) rör Surface Mass Balance (SMB) för 2017:

SMB Grönslandsis 2017

SMB inkluderar dock  inte den is som kalvar och smälter underifrån enligt beskrivning på Polar Portal:

Note that this figure and the surface mass budget in general do not account for calving losses and the submarine melt of glaciers

SMB står visserligen för en stor del av minskningen på Grönland men 2017 men det var ett udda år med hög nederbörd under vintern och en relativt kort smältperiod. Det påverkar förstås inte bloggosfären som inte vill veta på riktigt utan bara är ute efter att hitta motargument oavsett om det är relevant, sant eller inte.

Den totala massbalansen ser ut så här och man får vara ordentligt enögd för att tolka en minimal uppgång 2017 som något signifikativt (bild från NASA):

LandIceGreenland

Antarktis landis:

LandIceAntarctica

Verkar inte bättre än att Bern sitter och hittar på lite som han känner för …

(23/10: Även om man verkar vara väldigt eniga om att mänskliga fossila utsläpp är orsaken till avsmältningen på Grönland är det betydligt mer komplicerat när det gäller Antarktis. Större delen verkar bero på naturliga variationer i ENSO-systemet (El Niño-La Niña) och de vindar det i sin tur skapar i västra Antarktis. Det är först ganska nyligen man kunna bevis för att det ska ha att göra med utsläppen av växthusgaser men det är fortfarande mycket som är oklart här. Läs mer på Real Climate).

31:40 Bern pratar om istider och att vi är inne i en avkylning.

Det är inte heller något nytt argument i debatten som har bemötts en miljard gånger men det hjälper ju inte. Lobbyisten Moore (som brukar tas för en forskare vilket han absolut inte är) fick en avhyvling angående det på Twitter:

32:10 Bern tar naturligtvis upp det där med solaktiviteten och att temperaturen hänger ihop med det.

Solens magnetfält varierar med dess aktivtet, ju mer aktiv desto starkare fält och desto mer skyddas jordens atmosfär från kosmisk strålning. Denna strålning kan inducera molnbildning och enligt hypotesen (Svensmark) gör en låg solaktivitet att vi får mer kosmisk strålning och därmed mer moln och en minskad temperatur (solstrålar reflekteras).

Svensmark själv påstod att kylningen startade 2009 beroende på den minskade solaktiviteten och att vi skulle få se en nedåtgående trend i temperaturen. Något som aldrig inträffade och motbevisar hans hypotes. Korrelationen mellan den kosmiska strålningen, moln och temperaturen finns inte enligt mängder med studier.

GCR_Temps_Polyfit_med

Bild härifrån.

Svensmark har inte heller kvantifierat effekten men det har andra forskargrupper gjort, de säger att det omöjligt kan ha en större påverkan på klimatet eftersom effekten försvinner i jämförelse med andra naturliga processer. Det finns en uppsjö med studier som inte ser en koppling mellan solaktiviteten och diverse cykler i uppgången i temperatur.

Den norske forskaren Humlum publicerade 2012 en artikel som innehöll en spådom baserad på solfläckar/solaktiviteten att norra halvklotet skulle se en temperaturnedgång på mer än 1C mellan 2009-2020. Det är ett år kvar nu och vi är inte direkt i närheten …

Men det hjälps inte hur mycket det ältas.

Och så kommer det förstås en harang om att koldioxid är LIVETS GAS som om han skulle behöva upplysa biologer och andra om hur fotosyntesen fungerar. Det här är från IPCCs senaste rapport. Om du undrar hur de trots detta kan komma fram till sina slutsatser, ta och läs rapporten istället för att hitta på en konspiration.

Bild1

Lars Bern sitter och fabulerar fritt, har usel koll på vetenskapen och det mesta handlar om konspirationer om hur Rockefeller och Soros och andra rika globalister ska ta över världen via FN (Koch-bröderna och hur köpt det amerikanska republikanska partiet är nämns förstås inte). De har därför skapat ett övergripande hot, det är så det fungerar menar han. Och ja, han borde ju veta, det är precis det han och SwebbTV själva sysslar med …

Han kritiserar handelsavtal där stater kan bli stämda av företag om regeringar fattar demokratiska beslut om att till exempel införa miljöskatter eller liknande som påverkar företagens förväntade vinster. Där håller jag med men konstigt nog är de enda grupperingar jag sett som ordentligt protesterat mot detta samma grupperingar som driver klimatfrågan. Tvärtemot Berns konspirationsteorier, men vem bryr sig om detaljer …

Berns version av historien är att Rom-klubben skapat en hypotes om koldioxidens växthuseffekt och dess förstärkningseffekter som det inte skulle finnas något som helst stöd för. Det är ren rappakalja, jag har redovisat en hel radda bevis i mina blogginlägg. Berns teorier går bara ihop om man mörkar en brutal mängd forskning och drastiskt skriver om historien. Precis som Bern och SwebbTV gör.

Bern kommenterar även debatten om surt regn, freoner och ozonhålet och gör som vanligt, tar en uns sanning och spär på med en ocean av konspirationsteorier helt utan grund (läs min bok Tvivel om du är intresserad av denna miljödebatt).

Förstår ärligt talat inte hur ni kan ta det här på allvar. Läs gärna Uppsalainitiativets genomgång av Berns uttalanden från 2015. Och varför inte nedanstående om Berns uttalande om forskningsfusk, kolloidalt silver och Ebola…

Fler inlägg om Berns klimatuttalanden på SwebbTV hittar du här, här och här.


LCHF, kolesterol och Ancel Keys forskningsfusk

Ancel Keys var en amerikansk forskare som studerade kostens inverkan på hälsan. Hans mest kända studie (som fortfarande pågår) ligger bakom uppgifterna att medelhavskost är hälsosamt med avseende på hjärt-kärlsjukdomar (Seven Countries Studie (SCS)).

På mängder av bloggar kan man läsa om hur Keys exkluderat data från femton länder för att få sin hypotes att stämma. Det finns också en vetenskaplig artikel som enligt uppgift ska bekräfta det (Yerushalmy, J. & Hilleboe, H. E. Fat in the diet and mortality from heart disease; a methodologic note. N. Y. State J. Med.57, 2343–2354 (1957)).

Vad denna artikel kritiserar är dock inte SCS-studien utan en tidigare artikel skriven av Keys från 1953 (tretton år innan SCS-studien startat). Där finns en graf över ett mycket klart samband mellan intag av fett och dödlighet i hjärtsjukdom. Han har mycket riktigt exkluderat statistik han inte ansåg vara tillförlitlig då det kom från ett antal länder som stått under Nazitysklands ockupation.

Yerushalmy och Hilleboe hade invändningar mot detta och gjorde därför en egen analys med data från alla tjugotvå länder (av någon anledning hade de statistik från åren 1951-53 och inte 1948-49 som Keys använt). Deras bild av sambandet mellan fettintag och dödlighet blev då inte lika övertygande som den gjord av Keys, men det finns ändå en väldigt tydlig och odiskutabel trend i samma anda. Både Keys och Yerushalmy/Hilleboe anger att deras undersökningar inte är några starka bevis för hur det förhåller sig och efterlyste mer undersökningar i frågan och det var därför SCS studien startades därefter. I Berns värld låter det istället så här:

Som så ofta i denna typ av forskning var forskaren bara ute efter sådant som stödde hans egen hypotes, istället för att kritiskt pröva den. Den typen av forskning är inte vetenskap utan pseudovetenskap.

Yerushalmy och Hilleboes artikel skrevs som sagt långt innan SCS-studien ens hade startat och kan därför omöjligen kritisera resultaten från den tretton år i förväg. Uppgifterna om detta ”fusk” kommer från boken Good Calories, Bad Calories. Argument med hänvisning till antingen den boken eller nämnda artikeln (om det ges en referens över huvud taget) hittas sedan i blogg efter blogg (Bern är en av dem) där Keys studie sågas vid fotknölarna. Undrar om någon har läst artikeln? De skulle då upptäcka att samma artikel också säger att vegetabiliska fetter ger ett visst skydd mot hjärtsjukdomar till skillnad från animaliskt fett, inte direkt det som kritiker till Ancel Keys brukar hävda …

Läs mer på Science of Nutrition.


Kollodialt silver och Ebola

Bern använder (enligt sin egen blogg) även kolloidalt silver och han anklagar titt som tätt läkemedelsindustrin för än det ena och än det andra. En del håller jag med om men …

Han skrev 2014 ett inlägg Vem tjänar på Ebola-epidemien? där han menar att Big Pharma låg bakom allt och väntar bara på att det ska spridas så att de ska få sälja sitt vaccin till världen. Han har tack och lov raderat det inlägget men spåren finns kvar. ”LCHF-doktorn” Annika Dahlqvist länkar till exempel till det här och skriver att kolloidalt silver skulle kunna hejda infektionen men dumma amerikanska FDA går ut och varnar för det. Hon länkar även till Global Research som även skriver om chemtrails, anti-vaccin-propaganda och så vidare.

Länk finns även i kommentar 1 jan 2015 till detta inlägg:

”Först spekulerar han [Bern] – utan några som helst bevis – om att läkemedelsindustrin har ett vaccin, men att de vill låta epidemin sprida sig mer för tjäna mer pengar. Och sedan spekulerar han om att ”maltusianerna” (bl a brittiska prins Philip) vill låta epidemin sprida sig för att minska på jordens befolkning.”

Delar av Berns inlägg citeras även i en kommentar till detta bisarra inlägg:

”Vad händelserna runt Ebola-utbrottet återigen visat med skrämmande tydlighet, är att våra politiska makthavare måste lära sig att se bortom Big Pharmas intressen och ta tillvara allmänhetens intresse.”

[2021-06-11: Berns inlägg Vem tjänar på Ebola-pandemin? 11 oktober 2014 finns sparat på way back machine: Anthropocene – Hälsa (archive.org):
Den hemska tanken slår mig, finns det starka ekonomiska intressen bakom att Ebola-spridningen plötsligt tagit fart? Om man nu räknar med att snart ha ett vaccin framme, skulle man ju lätt kunnat stoppa epidemin i sin linda genom en lokal vaccinationskampanj i Västafrika. Men det skulle bara ge begränsade intäkter. En global spridning med en global panik där flera miljarder efterfrågar vaccin är givetvis betydligt intressantare för Big Pharmas direktörer och deras handgångna inom olika myndigheter och politiska kretsar.


Vill du verkligen vara ett får i skocken och valsas med i Berns konspirationsteorier?

MNIL7175