Alternativa mediekanalen SwebbTV har lagt upp två timslånga intervjuprogram om klimatet med Lennart Bengtsson, professor emeritus i meteorologi. Han lyfts ofta fram av ”klimathotsskeptiker”, kanske främst för att han anser att klimatförändringarna inte kommer göra så stor skada. Han har på samma gång även lyckats reta gallfeber på ”skeptikerna” då han förtjänstfullt fört fram vetenskapliga argument om varför de mest aparta ”skeptiska” idéerna inte stämmer (recenserat/sågat NIPCC:s rapporter t ex).
LB har bevisligen meriter och relevanta publikationer inom klimatologin, så ska man inte lyssna på honom? Klart man ska, men det betyder inte att man ska ta allt han säger som ”den enda sanningen” bara på grund av hans titel. Man bör – och detta är svårt – veta vad som är uttalanden som har stöd i vetenskapliga publikationer och sådant som är hans egna åsikter och spekulationer. Det är en helt annan sak att skriva en debattartikel eller uttala sig i intervjuer kontra att publicera en vetenskaplig studie med gångbara resultat och slutsatser.
Man ska också veta att LB gärna uttalar sig i frågor som inte direkt rör hans expertisområde och han har tidigare kommit med svepande påståenden och felaktigheter, läs exempelvis här: Uppsalainitiativet: Lennart Bengtsson and his media gambit on climate change
Jag får ofta mejl från folk som tycker jag är en idiot för att jag inte lyssnar på LB. De flesta som skriver tycks själva inte lyssnat på vad han faktiskt säger. Han menar att IPCC-rapporten (WG1, den fysikaliska delen) är så trovärdig en vetenskaplig rapport kan bli. På Kvartal skriver han så här om att människan är den huvudsakliga orsaken till uppvärmningen: Det stora flertalet naturvetenskapliga forskare och experter med relevant kunskap inom meteorologi och klimatologi är här nästan undantagslöst eniga med IPCC.
Jag har inte orkat titta på hela SwebbTV:s program men det jag såg innehöll ett par episoder som jag tycker speglar detta väl:
LB säger sig ha undersökt vad som skulle kunna ha orsakat den lilla istiden men menar att ingen kunnat simulera detta med några idag kända processer. Man skulle alltså inte veta vad som orsakat temperaturvariationerna. Men det är inte helt sant om man tittar på vad som är vetenskapligt publicerat (även om det förstås alltid kommer finnas osäkerheter).
Så här såg det ut i IPCC AR5 WG1 (dvs från 2013), där det gråa är rekonstruerade temperaturer och de röda och blå linjerna är simuleringar i klimatmodeller:

PAGE2k är ett internationellt samarbete mellan ett stort antal forskare rörande paleontologiska mätserier (vilket inte är LB:s specialområde) och får väl sägas motsvara State of the Art på området. De har i vetenskapliga rapporter kunnat konstatera att väldigt mycket av temperaturvariationerna under denna period kan tillskrivas vulkanutbrott (askan ger aerosoler som påverkar solinstrålningen). Det tycks heller inte finnas bevis för att den medeltida värmeperioden och lilla istiden varit globala samtida fenomen. T ex:
- No evidence for globally coherent warm and cold periods over the preindustrial Common Era, Nature volume 571, pages 550–554 (2019)
- Consistent multidecadal variability in global temperature reconstructions and simulations over the Common Era Nature Geoscience, volume 12, pages 643–649 (2019)
- Data shows the Earth is currently warmer globally than at any time in the past 2,000 years – Climate Feedback

IPCC konstaterar liksom PAGE2k att senaste 50 åren varit exceptionella och skiljer sig markant i hur det sett ut vid tidigare värmeperioder under de senaste 2000 åren vad det gäller temperatur, ”globalitet” och hastighet i förändringarna (det sistnämnda skildras i nedanstående graf):

LB kommenterar även att Manns så kallade hockeyklubbsgraf är felaktig. Som sagt, detta är inte LB:s expertområde och det finns en hel hög med forskargrupper som bekräftat att den inte var felaktig trots brister i metodiken och att det fanns sparsamt med data under vissa tidsperioder. Medeltida värmeperioden och Manns hockeyklubba – Maths Nilsson, författare
LB menar att undergångsretoriken rörande den mängd metan som kan frigöras när arktiska områden tinar är överdriven. Där får han medhåll av exempelvis Michael Mann: Climatologist Michael E Mann: ‘Good people fall victim to doomism. I do too sometimes’ | Climate change | The Guardian ”… can be traced back to a false notion that an Arctic methane bomb will cause runaway warming and extinguish all life on earth within 10 years. This is completely wrong. There is no science to support that.”
De pratar om att solaktiviteten varierar i cykler om cirka 11 år och att strålningens effekt också varierar i denna takt. LB nämner dock att variationerna trots allt är relativt små och att den pågående uppvärmningen inte korrelerar med solens variationer. Det är publicerad vetenskap och bekräftade observationer vilket redovisas i bl a IPCC:s rapporter.
Denna lilla passage i programmet går dock helt på tvärs med vad majoriteten av vad Klimatsans och SwebbTV:s fanclub brukar framhålla. Men alla som varit med i den här svängen ett tag vet att argumentet inte kommer försvinna oavsett vad någon säger eller presenterar för bevis.
Det var heller inget som Ingemar Nordin på Klimatupplysningen tog upp i sitt inlägg om programmet. Däremot tyckte han det var viktigt att nämna ett spekulativt tänk-om-resonemang angående att våra CO2-utsläpp kanske till och med räddat planeten från en katastrof:
”Föreställningen att vi befinner oss i en tid då koldioxidhalten på jorden aldrig varit lägre än nu (‘nu’ definierat som förra århundradet), år dock helt riktig, Lennart kan därför inte avfärda dem, bl a Patrick Moore, f d Greenpeace, som hävdar att det faktiskt kan vara alldeles utmärkt, ja rent av nödvändigt att CO2 nu börjat stiga, oavsett vad orsaken är. Skulle det vara vi människor som åstadkommit detta, så kan det rent av vara så att vi därigenom har räddat livet kvar på jorden.”
Det han syftar på är följande graf som Moore brukar slänga fram och som sägs visa hur CO2-halten avtagit närmast linjärt över en lång period (ja, jag har skrivit om detta förr). Man kan få uppfattningen att växterna varit på vippen att dö ut i en nära framtid. Men det är inte mycket mer än en handritad graf med en tidsskala som är mentalt omöjlig att greppa. Notera t ex att den ”dödliga gränsen” skulle uppnås först om några miljoner år även om grafen skulle stämma (på tal om alarmism…).

Det hela är en icke-fråga, problemet existerar inte. Det är heller ingen som förnekar att CO2-halten varit betydligt högre längre tillbaka i tiden eller att vi levt med en relativt låg nivå sett ur ett geologiskt perspektiv. Halten har dock varit relativt stabil under mycket lång tid och ingen människa har sett högre halter än vad vi har nu. Så här ser utvecklingen ut under de senaste 800 000 åren enligt mätningar i isborrskärnor.

Faktum är att det handlar om mångmiljoner år sedan CO2-halten varit så här hög (observera x-axelns olika skalavsnitt, inte helt optimalt) – ingen människoliknande varelse har upplevt dess like. Sist nuvarande temperatur rådde på jorden var när den förhistoriska Lucy levde för ett par miljoner år sedan. Vad har det för relevans att jämföra detta med hur vårt moderna samhälle kommer påverkas?

LB har i flera intervjuer påpekat att CO2-halten varit 1000 ppm förr och att det därför inte kommer bli några problem nu heller. Det är verkligen att körsbärsplocka data. För det råder exempelvis inga meningsskiljaktigheter om att havsnivån då också varit flera meter högre än vad den är idag. Avsmältningen av enorma glaciärer sker naturligtvis inte över en natt, men att som LB påstå att det skulle vara problemfritt och att länder som Bangladesh enkelt kan bygga vallar som Nederländerna gjort är ren populism (Bangladesh kust är typ ett enda stort floddeltaområde och drabbas årligen av kraftiga monsuner).
De påpekar också att det är arktiska områden som sett den högsta temperaturökningen (arctic amplification). Tropikerna har inte sett lika stora ökningar. LB kan inte förstå varför Sverige ska bry sig så mycket och gå i fronten för klimatåtgärder, vi kommer ju bara gynnas av varmare klimat. Alla vet ju att CO2 bara är bra för växter och skördar. De får det att låta som att temperaturökningarna i tropikerna inte är ett problem och att det nästan enbart finns fördelar med en ökad CO2-halt.
Vi är, som alla vet, beroende av att kunna svettas för att kyla av kroppen. När kombinationen av temperatur och luftfuktighet blir för hög kommer svetten inte längre att avdunsta och vi kommer dö av överhettning inom ett par timmar. Begreppet wet-bulb temperature/våttemperatur, TW, beskriver den sammanlagda effekten av fuktighet och temperatur, och den för oss dödliga punkten ligger på 35C. (TW är alltså inte densamma som avläses från en normal termometer utan den som avläses från en termometer insvept i en fuktig trasa (typ)).
Men det är extremt påfrestande långt innan TW på 35C uppnås. Under de extrema värmeböljor som krävde tusentals dödsoffer i Europa 2003 respektive Ryssland 2010 nådde TW aldrig mer än 28C. Det finns studier som visar att TW på 35C har uppnåtts redan nu på sina håll (t ex Jacobabad (Pakistan) och Ras al Khaimah (Förenade Arabemiraten)) och att dessa tillfällen har fördubblats sedan 1979 (även om det är under mycket korta intervall och i begränsade områden). Vid en global medeltemperaturökning på 2,5°C tyder mycket på att dessa tillfällen kommer att uppstå regelbundet – och det i områden med mycket stor befolkning (som inte heller har tillgång till AC).
”However, a comprehensive evaluation of weather station data shows that some coastal subtropical locations have already reported a TW of 35°C and that extreme humid heat overall has more than doubled in frequency since 1979.
At the spatial scale of reanalysis, we project that TW will regularly exceed 35°C at land grid points with less than 2.5°C of warming since preindustrial—a level that may be reached in the next several decades.”
Det här är inte den enda studien som visar på ordentliga risker med en fortsatt ökad medeltemperatur, här en review-artikel som exempel: Global risk of deadly heat | Nature Climate Change. Att bara vifta bort dem är inte seriöst.
Den största anledningen till att vi fått större skördar handlar om teknikutveckling, gödsling, växtförädling och liknande – inte bara en ökad CO2-halt. Ingen förnekar att växter gynnas av CO2 men man kan inte bara plocka ut en parameter här. Det finns redan nu bevis på att klimatförändringarna påverkat skördar negativt och IPCC bedömer att det är hög sannolikhet att problemen kommer förvärras. Det skiljer sig naturligtvis från område till område och växt till växt. Och det är inte bara i tropikerna, det har blivit en ökad förekomst av torka i t ex delar av Europa.
Narrativet att CO2 endast är positivt stämmer inte alls med den samlade vetenskapliga bilden som sammanfattas av IPCC. Chapter 5 : Food Security — Special Report on Climate Change and Land (ipcc.ch)
Jaja, det var egentligen inga nyheter, det samma saker som ältas om och om igen. LB är värd att lyssnas på men han är inte den enda forskaren som håller på med det här och utelämnar bevisligen saker det finns omfattande studier om. Det är en av huvudanledningarna till varför det är sunt att förlita sig på exempelvis IPCC och WMO:s stora sammanfattande rapporter. Det anser för övrigt även LB. Jag avslutar med att citera honom ur programmet angående hur tillförlitlig IPCC är (han syftar här på deras WG1-rapport som hanterar de fysikaliska aspekterna av klimatförändringarna): ”den är så tillförlitlig som den kan vara.”
Insiktsfullt och kritiskt baserat på stor kunskap, sans och vett, ett hederligt sunt förnuft!
Försöker läsa på så mycket jag hinner och kan, men inser att av den litteratur, olika artiklar och inslag jag tar del av, så är dina artiklar alltid närmast ett reningsbad man kan komma (utan att utnämna dig till profet). Du städar upp i svamlet och anger ett riktmärke att utgå ifrån.
– Tack, Maths!
Tack Mikael. Kul att höra – men jag håller med om att man inte bör utmåla mig som någon allvetande profet 😉
Nej, men ändå ett litet ”ja”, Maths. Du är otroligt kunnig, och inspirerande.
De gamla gamängerna hänger inte med i svängarna, känns det som. Och samtidigt kanske de behöver dryga ut sin pension och putsa på sin falnande fasad från fornstora dar för att inte försvinna helt från rampljuset, känns det som.
De som påstår sig sitta på den totalitära sanningen bör man fly ifrån… om de inte redan sitter bakom galler eller ”panget”.
– Fortsätt skriv! Jag läser och lär så länge det går!
Pingback: SMHI:s statistik förbryllar ! – Blogg 46
Jag tycker man får dra en linje mellan Lennart Bengtsson före och efter hans kortvariga inhopp i lobbygruppen GWPF. Han tycks tagit oerhört illa vid sig av den kritik han fick för att han gick med som vetenskaplig expert där. Dessförinnan skrev han kritik mot NIPCC, efteråt har han mer gått ihop med förnekarna och öser galla över samtida klimatforskning, bara folk ur hans generation duger, det är skräp med ”ungdomen”. (Min slutsats baserad på kommentarer han skrivit på klimatupplysningen).
Så kanske det är, tack för klargörande. Har haft ganska dålig koll på KU:s kommentarsfält de senaste åren…
Pingback: Hur Lars Bern och Swebb-TV skapar klimatmyter – Maths Nilsson, författare
Pingback: Märkliga uttalanden av professor Lennart Bengtsson i SD-kanal – Maths Nilsson, författare
Jag kan förstå, att du förringar Lennart Bengtsson! Han är ju gammal o gaggig o inte i behov av forskningsanslag, som säkerligen DU är o kanske dessutom ”litet”
karriärsugen. Det ligger ju STORA pengar här att finna.
Vad jag förstått, släpper vi i Sverige knappt 1 % av hela jordens utsläpp.
Då tror du, att om vi nollar OSS, ja, då har det narcissistiska Sverige räddat hela jorden. Va bra! Men vi människor, HÄR i Sverige, kommer sannolikt inte må så bra.
Pingback: Swebbtv | swebbtv.se - SwVast
Pingback: Lennart Bengtsson filosoferar om totalitarism – Maths Nilsson, författare