Jupiter och Saturnus orsakar uppvärmningen

Jaha, vad har vi lärt oss idag? Klimatsans visar att största delen av senaste århundradets temperatursvängningar kan förklaras av Saturnus och Jupiters inverkan i en 60-årig cykel.

190516-60-års-cykel-NAX-Humlum

Vi får även en kommentar från Nils-Axel Mörner: ”Vad vi ser är en 60års cykel: 30 år fall, 30 år stigning, 30 år fall, 30 år stigning, och nu stagnation eller början till ett nytt fall.

Hm, finns det någon anledning till att grafen slutar 2013? Vi spanar väl in en temp-serie från NASA GISS:

Global mean GISS 1880-2019

Men, men … vad hände med temp-nedgången / stagnationen? Ingen korrelation alltså och det är väl en bra början till att avskriva en hypotes eller vad säger ni? (Men jag vet att det inte funkar så, Klimatsans håller fortfarande fast vid Svensmarks hypotes trots att själva grundkorrelationerna inte stämt på decennier).

Jag förmodar att de syftar till en hypotes från Loehle & Scafetta som uppfanns genom att leta samband och passa in en kurva  för att sen hitta på ett samband utan att ge några fysiskaliska förklaringar till hur det skulle gå till i praktiken. Graph cooking när den är som bäst.

För att hypotesen ska hålla borde det gå att applicera även längre tillbaka i tiden och inte bara på en utvald period. Men det visade sig att den inte passar in alls särskilt bra. Inte ens om man försöker få den att passa in i en tidigare temperaturrekonstruktion av Loehle själv:

LSvsLoehle

Här finns en mer ingående kritik.

Såg att Ann Charlott Altstadt är upprörd över att ”klimatpolariseringen” nu importeras från USA där klimatförnekare typ utsätts för häxjakt. Ja du, Ann Charlott, fundera på om du själv är en del av den genom att körsbärsplocka vem du lyssnar på? För hypoteser som ovan är vad som ingår i den så kallade skeptiska debatten som du med flera verkar vilja att samhället ska behöva älta.

Vuxendebatten™.