Ännu ett svar till SvT Opinionartikel

GlobalTemp (2)

Som jag berättade i min senaste bloggpost skrev jag en replik på en debattartikel på SvT Opinion. Nu har de återkommit med en slutreplik och jag fick inte kommentera den. Så jag gör det väl här då (ni vet, någon har fel på internet … 😊)

För det första får jag tacka Erik Lundqvist och Elsa Widding (L+W) för att de så tydligt visar vad jag ville ha sagt i min första replik: det sitter skygglappar stora som elefantöron på de som håller fast vid sitt psuedoskeptiska ältande. För det andra: nej, ingen påstår att klimatmodellerna inte skulle ha begränsningar eller osäkerheter. De är väl redovisade. Lägger till den här i efterhand, Christys kritiserade graf om klimatmodellerna som L+W hänvisade till men med några kommentarer, om man vill kan man ju fundera på varför han valt att framställa den så …

Christys graf

Men för att bemöta några punkter:

”Strålningsfysikaliskt gäller att en fördubbling av koldioxidhalten leder till en grads uppvärmning i atmosfären (klimatkänsligheten).”

Vad bra att vi nu rett ut det. Därmed kan folk sluta hänvisa till bloggen Klimatsans för de anser att det är gravitationen och atmosfärens densitet som gör att vi har det varmt och skönt (men helgarderar sig och applicerar ”strålningsfysiken” när den behövs).

”Det är anmärkningsvärt att man inte har kunnat förklara varken uppvärmningen under 1930-talet, avkylningen 1940-1975 eller pausen i uppvärmning mellan de kraftiga El Niño-åren 1997 och 2016.”

Jo, det har man teorier och uppmätta resultat om (aerosoler från vulkanutbrott + industri bl a) Men om man låter bli att läsa det så finns det ju inte.

“Klimatkänsligheten enligt IPCC på 3 grader är en ren gissning.”

Så IPCC gissar medan L+W har hittat de enda två vetenskapliga artiklar som visar sanningen?

Naturligtvis är det inte så. För det första anges inte klimatkänsligheten med en siffra utan med ett intervall just på grund av osäkerheter i att bestämma detta (nej, det är ingen som hävdar att det inte finns osäkerheter). Det finns en hel uppsjö med studier om klimatkänsligheten (som naturligtvis publicerats i vetenskapliga artiklar) och de baseras på olika metodik (bilder nedan är från Carbon Brief).

ecs_timeline

Det är ingen hemlighet (och det mörkas inte) att de som är baserade på instrumentellt uppmätta klimatserier ger en något lägre klimatkänslighet. Men även de bygger på modeller och antaganden.

ecs_ranges
Pseudoskeptikerna ältar om att klimatet är så komplext men de är ändå de enda som vill att vi ska förlita oss på en enda studie och dissa allt annat som pekar åt ett oönskat håll. Vad jag kan läsa mig till publiceras det lika många studier som pekar åt en klimatkänslighet i det högre spannet som i det nedre. Läs vidare på Carbon Brief här.

Varför vi enbart ska tro på de två artiklar L+W plockat fram och de antaganden och modeller de bygger på framgår inte  . Men det är förstås ingen slump att de slänger sig med ord som att IPPC gissar för att sen uttala sig tvärsäkert om hur läget egentligen är. Det är så propaganda funkar.

Men vi kan konstatera att Curry et al och Bengtsson et al har fått publicera sina artiklar som inte pekar åt ett ”alarmistiskt” håll (de ligger inte milslångt utanför IPCC:s spann), det brukar ju annars heta att de är mobbade. Men det finns de som har invändningar i sak  och det finns som sagt mängder med artiklar i ämnet (att kritisera artiklar hör till vetenskapen och för den framåt).

”Han bemöter inte sakfrågan och har missat att Michael Manns hockeyklubba ledde till en stor skandal inom forskarvärlden. Den har sedan länge förkastats av IPCC och av de flesta andra.”

Jaså? Välkommen upp ur idet, den har blivit bekräftad åtskilliga gånger och IPCC har naturligtvis inte förkastat det. Men det förstås är inget nytt att 20 år gamla motbevisade argument ältas i det oändliga. Jag orkar inte ens länka…

Huvudlös debatt

MNIL1292

Hur är det möjligt att man kan hävda att forskarna är överens om att det inte skett någon uppvärmning under de senaste 15 åren och fortfarande bli tagen på allvar? Inte ens pseudoskeptiker som tror på Den Stora Konspirationen kan tro på en sådan sak och det är fan sorgligt att folk medvetet ljuger om en sådan här grej.

Men, men de är ju utbildade och experter i ditten och datten, hur kan de ha fel? Ja, jag vet inte varför till exempel professor em Ingemar Nordin hävdar att freoners effekt på ozonlagret är en myt och att WHO mörkar ny vetenskap som bevisar det trots att han vid förfrågan inte kan ge ett enda exempel. Ryggdunkningar på bloggen, uppmärksamhet, ideologi? Jag vet inte. Fråga honom. Ärligt talat bryr jag mig inte.

Den stora frågan är varför DU tror honom och hans likar! Det är ditt val.

Det är för övrigt skrämmande hur lätt det är att så tvivel. L+W har uppnått sitt syfte, de ljuger ihop något som låter sansat men är rena rama påhitten blandat med uns av sanning och det verkade som att halva moderat-twitter retweetade artikeln med kommentarer om vad bra med riktig vetenskap.

Efter min replik fick jag flera kommentarer om att forskarna inte räknat in solens effekter(!) och IPCC har inte alls tagit med det. När jag ger länk  till IPCC:s rapport (varför vet jag inte) och t o m till kapitlet där detta beskrivs flyttas bara målstolparna ”jag har min tro” (se nedan). Alltså, fattar ni vilken nivå vi hamnat på!? Och SvT Opinion har nu megafonerat ut denna rappakalja. De vill ha en sansad debatt och kommer med sådan här skit.

Det finns mer att säga men jag orkar inte …

solen twitter

8 reaktioner på ”Ännu ett svar till SvT Opinionartikel

  1. danp

    Väldigt synd att du inte fick lämna en slutreplik, för som det är just nu ligger fortfarande deras ursprungs-inlägg som mest lästa och utan något (över)tydligt svar på just det de tar upp i titeln – modellerna. Och läser man deras första inlägg så hamnar inte ditt svar direkt som relaterat, vilket är väldigt synd.
    Det känns som att denna träffade diskussionsämnet ”klimatmodeller” bättre.

    Sen tycker jag det är väldigt lustigt att Erik Lundqvist och Elsa Widding, som civilingenjörer, vill förknippa sina namn med Christys graf, samt länka till en hemsida med starkt tivvelaktiga grafförfaranden. T.ex. bland i övrigt uppdaterad data, utelämnar de senaste årens CO2 ökningar och helt godtyckligt anpassar ett femte-grads polynom till temperaturer (detta polynom råkar, självfallet, visa att det snart vänder neråt), utan någon förklaring av varför det skulle vara en bra modell. Ett femtegradspolynom har tydligen större utslagskraft än vad IPCC lyckas hitta på.

    Tack för att du kämpar!

    1. Tack för ditt svar. Ja, jag vet, det är frustrerande hur lätt det är att sprida tvivel och jag håller med, som det ser ut nu står de i princip helt oemotsagda på SvT Opinion.

    1. Ja, det är nog både och skulle jag tro. Man kan inte på riktigt tro att forskarna skulle vara överens om att det inte skett någon uppvärmning de senaste 15 åren (såvida man inte bott under en sten med Klimatsans et al som endaste nyhetskälla…)

  2. Pingback: Ekonomi vs klimathot i ytterligare en SvT Opinionartikel – Maths Nilsson, författare

  3. Pingback: Svar till svar från Klimathotet.com – Maths Nilsson, författare

  4. Pingback: Nya rön om hög klimatkänslighet … eller? – Maths Nilsson, författare

  5. Pingback: Är jag en klimatjihadist? Mörner och klimatkänsligheten, del I – Maths Nilsson, författare

Lämna en kommentar